Cele 10 flori de primavara despre care o sa scriu, apar in general cand avem cea mai mai mare nevoie de putina culoare in gradina noastra.
Bineinteles putem incerca si alte flori de primavara care infloresc mai tarziu cum este si trandafirul dar aici vreau sa ma rezum la acele flori care apar primele si care ne motiveaza sa incepem munca in gradina.
10 flori de primavara
Florile de primavara dau viata si culoare gradinii. Urmatoarele flori de primavara apar devreme si pot fi sadite ca si plante decorative de primavara.
- Spânz
- Aconit de iarnă
- Ghiocel
- Scilla (squill)
- Narcisa
- Anemonă
- Bergenia
- Salcia pletoasa pitica (Salix caprea Pendula)
- Salcam galben (Laburnum anagyroides)
- Magnolia
Cand plantam aceste flori in gradina sa incercam sa gandim totul atat in culori cat si in forme, plantele decorative avand dimensiuni si inaltimi diferite.
In functie de inaltimea plantelor, exista urmatoarele categorii.
- plante acoperitoare de sol
- plante cu bulbi
- plante perene
- arbori si arbusti
Citeste si : Cum va poate ajuta un gradinar in amenajarea gradinii?
Plante acoperitoare de sol de primavara
Aconit de iarnă (Eranthis hyemalis)
Este o planta autohtona de culoarea galbena care infloreste printre primele primavara sau la sfarsitul iernii. Este o planta ocrotita de lege, care e interzis a fi culeasa din natura dar de la firme specializate putem achizitiona diverse soiuri nobile.
Se raspandeste rapid in gradina, creand pete mari colorate, de culoare galbena, pe langa arbusti sau copaci.
Spanzul (Helleborus orientalis)
Este o planta care se adapteaza la gradina si arata extraordinar. Are nevoie si de soare, de aceea cand o plantati, alegeti pentru ea locurile partial insorite.
Este o planta decorativa masiva si rezistenta dar necesita multa apa mai ales in perioadele unei secete. Dupa inflorire, indepartati frunzele uscate, vor creste altele noi si toata vara vor arata foarte bine.
Iarna, spanzul trebuie protejat/acoperit cu frunze uscate. Infloreste din ianuarie pana martie.
Citeste si : Primavara in amenajari gradini – activitati de inceput de an
Plante bulboase de primavara
Ghiocelul
Ghiocelul este o floare protejata in UE. Locurile in care il putem gasi sunt intre cranguri sau langa arbusti unde de multe ori il gasim in colonii.
Cand il plantam trebuie sa alegem un loc putin umed cu umbra si ferit de vant. Se inmulteste prin despartirea bulbilor dupa inflorirea de primavara sau toamna.
Daca dorim ca ghiocelul sa aiba un loc nativ, este bine sa-l plantam sub copaci. Nu necesita nici un fel de intretinere.
Scilla (squill) (Hyacinthoides hispanica)
Scilla are culori pastelate foarte frumoase. An de an infloreste cu din ce in ce mai multe flori in combinatii de culori extraordinare.
Se simte in largul lui in orice loc in gradina, chiar si sub copaci sau arbusti. Chiar si in zona umbroasa a gradinii isi etaleaza culorile superbe ale florilor.
Inaltimea florilor este in jur de 20-25 de cm si creeaza o pata de culoare minunata in orice segment al gradinii. Infloreste in perioada mai – iunie.
Pentru o dezvoltare cat mai buna, dupa inflorire, este bine sa-i turnati ingrasamante la radacina. Cu aceasta metoda, va puteti asigura ca si la anul sa aveti flori puternice si frumoase.
Daca doriti sa relocati aceasta floare, s-o faceti imediat dupa inflorire. Necesita udare in perioada de seceta si trebuie sa avem grija iarna s-o protejam ca sa nu inghete.
Citeste si : Lucrari de primavara in gradina
Narcisa
Narcisa merita plantata inca din toamna, astfel ne asiguram ca va inflori primavara. Daca am uitat s-o plantam toamna, putem sadi direct flori bine dezvoltate primavara. In magazinele de specialitate, narcisa poate fi cumparata la ghiveci.
Toate florile cu bulbi isi pastreaza apa si hrana necesare pentru germinare asa ca fara sa le udam acestea vor germina primavara. Nu necesita foarte multa apa nici in ghiveci.
Narcisei ii plac locurile nu foarte calde dar luminate bine, asa ne putem mandri cu ea mai mult timp.
Dupa perioada de inflorire, frunzele se usuca. Sa asteptam uscarea totala a frunzelor si numai dupa aceea trebuie taiate cu o foarfeca.
Bulbii pot fi tinuti in ghiveci sau impachetati in hartie pana toamna cand pot fi din nou plantati pentru urmatoarea primavara.
Plante perene de primavara
Anemona
Anemona (floare Pastelui) este o planta perena, o floare de primavara foarte frumoasa, cu flori mari, de diferite culori. Exista foarte multe specii de anemone, specialistii spun ca sunt in jur de 120 de specii.
Pot fi vazute in diferite nuante de culori, alb, rosu, albastru, lila sau galbene. In functie de soi, cresc pana la marimea de 20-50 de cm. O singura planta poate avea intre 8 si 10 flori.
Infloreste primavara timpuriu si rezista bine la frig sau intemperii. La soare, floarea se deschide iar la lasarea serii se inchide.
Se inmulteste prin seminte pe care le imprastie la maturitate dar poate fi inmultita si prin divizarea radacinilor..
Arbusti si arbori
Salcia pletoasa pitica (Salix caprea Pendula)
Salcia pletoasa pitica (Salcia plangatoare) este un arbore cu o coroana in forma de umbrela frecvent intalnita in amenajari gradini. Se potriveste foarte bine in gradinile cu stancarii sau in cele cu aranjamente cu ierburi decorative.
Salciei plangatoare ii plac zonele semiumbroase si orice tip de sol atata timp cat are suficienta apa. In rest nu este pretentioasa. Din pacate este sensibila la boli si deseori e atacata de daunatori, de aceea necesita atentia deosebita a gradinarului.
Salcia plangatoare poate fi crescuta chiar si in vase de dimensiuni mai mari. Crengile salciei cresc deseori pana la pamant, de aceea este necesara aranjarea lor periodica.
Florile salciei plangatoare sunt numite martisori si infloresc la inceputul primaverii. Salcia pletoasa pitica poate fi un punct de atractie important in gradina, in perioada primaverii.
Citeste si : Cum sa amenajam o gradina cu flori
Salcamul galben (Laburnum anagyroides)
Este un arbust decorativ cu flori galbene / aurii foarte frumoase si cu parfum placut. Salcamul galben poate creste la dimensiuni mari (5-7m) devenind astfel un punct de atractie al gradinii mai ales primavara.
Este o planta care vesteste cu mult succes sosirea primaverii. Infloreste in fiecare primavara, inainte de aparitia frunzelor.
Rezista la intemperiile iernii. Ii place mult soarele si solul bogat in nutrienti. Are un rol important in amenajari gradini, creeaza o pata de culoare si o atmosfera deosebita in fiecare primavara.
Citeste si : Primavara in gradini si parcuri
Magnolia
Magnolia are mai multe soiuri, de la arbori pana la arbusti cu flori speciale si foarte spectaculoase.. Cercetatorii au creat chiar si specii mai mici special pentru ghiveci.
Magnolia are flori mari albe, roz sau purpurii, foarte frumoase si carnoase. Florile apar inainte de iesirea frunzelor, este un adevarat spectacol sa vezi un arbore sau un arbust in plina inflorire.
Este o planta nepretentioasa care iubeste soarele insa poate fi pusa si in zone semiumbroase, in acest caz este posibil sa aiba flori mai putine.
Are nevoie de un sol putin umed si usor drenabil, bogat in materii organice. Solul poate fi imbunatatit periodic cu compost sau ingrasamant din frunze.