amenajarea gradinii toamna

Ce avantaje are amenajarea gradinii toamna?

Amenajarea gradinii presupune mai multe tipuri de munci care de multe ori schimba in totalitate imaginea gradinii. In gradina, chiar daca nu este amenajata, inca pot exista multe plante care pot suferi din cauza lucrarilor. Toamna oricum exista multe lucrari de intretinere specifice ce trebuie facute asa ca o amenajare bine programata doar completeaza aceste lucrari.

De ce sa faci amenajarea gradinii toamna?

Amenajarea gradinii se poate face oricand insa toamna si primavara ofera un avantaj considerabil. In primul rand deja este o temperatuta mai redusa si umiditatea solului este mai mare, de aceea plantele se prind mult mai repede si se dezvolta mult mai bine.

Multi gradinari prefera sa faca plantarile toamna, sustinand ca plantele de toamna devin mai puternice in anul urmator.

Ce este diferit toamna fata de primavara?

Toamna este o perioada speciala cand majoritatea plantelor ajung la maturitate, fructele si semintele s-au copt si sunt gata sa duca viata mai departe. Incep sa-si piarda frunzele, se pregatesc pentru somnul de iarna.

Apa, esenta vietii, nu mai este pompata in frunze in aceasta perioada, ci planta se rezuma sa-si dezvolta radacinile ca sa reziste pana anul viitor. Si-au facut treaba pe anul respectiv si se concentreaza cu toata forta pentru anul ce vine.

Acest lucru inseamna o dezvoltare lenta dar continua, sub nivelul pamantului, dezvoltandu-se astfel radacinile care asigura supravietuirea pe timp de iarna. Toamna fiind o perioada mai umeda, faciliteaza aceasta dezvoltare a radacinilor.

Tocmai de aceea, orice arbust sau copac plantati in aceasta perioada vor avea un avantaj suplimentar fata de cele plantate primavara, care doar atunci isi vor incepe sa-si dezvolte radacinile.

Ce implica amenajarea gradinii?

Amenajarea presupune in primul rand reorganizarea acesteia din punct de vedere arhitectural. Se schimba forma aleilor, se traseaza borduri si se delimiteaza zone cu diferite functii.

Prima faza este o munca mai mult de constructie decat de gradinarit. Pamantul este de cele mai multe ori rascolit si rearanjat in asa fel incat sa slujeasca viziunii arhitectului peisagist.

Practic cand se face amenajarea gradinii, se schimba toata forma acesteia, primeste o structura noua care se va umple ulterior cu plante decorative si flori.

Daca tot s-au facut modificari de structura si pamantul este aranjat, este bine sa se verifice PH-ul acestuia si sa se faca afanarea si fertilizarea lui. Se trateaza pamantul cu ingrasamant bogat in potasiu si fosfor pentru ca acesta sa intareasca radacinile plantelor.

Gazonul se prinde mai bine toamna

Gazonul are o importanta deosebita in amenajari gradini. In jocul plin si gol din tabloul gradinii, acesta ofera contrast pentru spatiile amenajate cu stancarii, plante decorative sau flori.

Daca avem gazon, acesta se tunde scurt si se fertilizeaza. Sa nu uitam de aerisire, procedeu care ajuta ulterior gazonul sa absoarba mai usor umiditatea. Daca avem goluri in gazon, acum este momentul sa insamantam zonele respective.

Daca nu avem gazon dar dorim sa plantam unul, aceasta perioada este cea mai propice pentru acest procedeu. Atat gazonul rulou cat si gazonul din seminte pot fi o solutie eficienta.

Gazonul rulou care poate fi plantat in orice perioada a anului, se prinde totusi mai bine si mai rapid pe timpul toamnei. Trebuie insa sa precizam ca datorita umiditatii solului in aceasta perioada irigarea se face cu multa atentie ca sa nu fie in exces.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum