cum sa avem grija de hortensia

Cum sa avem grija de Hortensia?

Hortensia este un arbust foarte raspandit si iubit la noi, nici nu este de mirare pentru ca are o perioada de inflorire foarte lunga, de la inceputul verii pana toamna tarziu.

Desi este originara din Japonia si Asia de Sud-Est, este o planta adaptabila si foarte raspandita in toata lumea. Chiar daca este un arbust de o dimensiune medie, poate fi crescut si pe balcon, in ghivece mari.

Ce trebuie sa stim despre Hortensia?

Hortensia este un arbust din specia Hydrangea si are multe variante, multe dintre ele rar intalnite la noi. In tara noastra intalnim cel mai des Hydrangea Macrophylla, un arbust cu flori roz violet care isi schimba culoarea in functie de solul in care este pus.

Nu este o planta foarte pretentioasa insa trebuie sa tinem cont de cateva reguli ca sa aiba flori mari si frumoase. Hortensia iubeste soarele diminetii insa nu este bine sa stea toata ziua in soare.

Are nevoie de umbra dar nu foarte multa. Daca o plantam la umbra unui copac,  nu va avea lumina suficienta pentru a creste la dimensiunea normala, in plus copacul va atrage toata apa si nutrientii din sol iar hortensia nu se va dezvolta cum trebuie.

Daca dorim sa plantam mai multe hortensii in gradina, trebuie sa le lasam loc de dezvoltare. Intre doua hortensii trebuie lasata o distanta de 120 cm.

Hortensia iubeste apa, de aceea trebuie udata frecvent si nu trebuie lasata sa se ofileasca, mai ales primvara cand se formeaza mugurii de flori. Daca din lipsa de apa, mugurii nu se dezvolta suficient de bine, hortensia nu va inflori in anul respectiv.

Udarea se face in functie de necesitate, toamna ajunge odata pe saptamana dar primavara si vara e nevoie de doua ori pe saptamana. Daca avem o vara caniculara, hortensia trebuie udata zilnic ca sa nu se ofileasca.

Cu toate acestea trebuie sa avem grija sa n-o udam prea mult, chiar si prea multa apa poate dauna. Primele semne ca am utilizat prea multa apa sunt innegrirea frunzelor.

Cum isi schimba culoarea Hortensia?

Hortensia este o floare care isi schimba culoarea in functie de solul in care este plantata. Se adapteaza la orice tip de sol insa in functie de acesta isi schimba culoarea.

Astfel putem vedea hortensie alba, roz sau albastra, in functie de ph-ul solului in care am plantat-o. Multi gradinari schimba culoarea hortensiei modificand ph-ul solului astfel:

  • hortensia roz – un sol cu ph 5 si 5,6, corespunzator unui sol alcalin. Pentru a atinge acest ph se adauga var, caramida pisata sau calcar.
  • hortensia albastra – un sol cu ph mai acid, intre 4 si 4,5. Pentru a obtine acest ph se pot adauga coji de fructe, cafea, coji de oua, coji de citrice sau rumegus.

Inmultirea Hortensiei

Inmultirea prin lastar

Hortensia se inmulteste prin butasi, prin impartirea radacinii si prin marcotaj. Inmultirea prin butasi inseamna taierea unui lastar cu cel putin 3 noduri si plantarea lui in pamant. Perioada de inmultire prin lastar se face intre februarie si iunie.

Divizarea radacinilor

Tot primavara putem desparti radacinile tufelor mature. Plantandu-le separat vom obtine mai multe tulpini. In cazul acesta hortensia trebuie udata din belsug ca sa se prinda mai usor.

Inmultirea hortensiei prin marcotaj

Se indoaie o tulpina pana la pamant si se ingroapa o portiune din aceasta, la o distanta suficienta ca sa nu atingem radacinile plantei. Inainte de ingropare, se curata de coaja, zona indoita care va atinge pamantul, pe o suprafata de 2,5 cm. Pana la toamna, aceasta va lasa radacini si poate fi plantata separat.

Fertilizarea

La plantarea hortensiei se utilizeaza ingrasamant special, bogat in magneziu, acesta ii va da un colorit frumos. Hortensia se fertilizeaza rar, odata dupa 2 luni de la plantare.

Pentru o hortensie matura, fertilizarea se face la inceputul sezonului si putin dupa inflorire. Atentia mare pentru ca o fertilizare exagerata poate duce la inflorirea redusa a plantei. Pentru fertilizare, cel mai indicat e sa optati pentru una naturala.

Chiar daca hortensia este foarte rezistenta, supravietuind si la temperaturi foarte mici, iarna este bine ca tulpina sa fie  acoperita cu o movila de pamant pentru a o proteja.

Trebuie sa amintim ca hortensia este toxica pentru om si este bine sa folosim manusi pentru gradinarit cand avem grija de ea. Atingerea hortensiei poate cauza dermatite.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum