Gradina moderna nu este neaparat un stil bine definit in care sa cladim o gradina dar are anumite caracteristici care fac ca aceasta sa aduca o linie noua si interesanta spatiului in care exista.
Ca si in arta moderna, in amenajarea gradinilor, linia moderna cere o oarecare simplitate in amenajare si pleaca de la ideea ca mai putin e mai mult. Putem vorbi aici de un minimalism foarte bine gandit si structurat in care ornamentele sunt reduse.
La fel ajuta foarte mult utilizarea materialelor sau a tehnologiilor moderne cum ar fi iluminatul gradinii noaptea, cu lampi si spoturi de lumini moderne, cu design minimalist.
Gradina este extensia casei
Probabil cel mai important lucru de care trebuie sa avem grija la proiectarea gradinii este sa continuam cu gradina in stilul arhitectural al casei. Curtea si gradina trebuie sa fie in armonie atat ca si forma cat si cromatic.
In mod sigur, casa veche a bunicii nu prea merge cu o gradina moderna, mai degraba o gradina rustica sau traditionala care sa ne trezeasca amintirile de odinioara.
Citeste si: Cum sa amenajezi o gradina in stil rustic
O casa moderna cu linii drepte, verticale si orizontale este mult mai aproape de aceasta ideologie minimalista si in mod sigur va crea o armonie placuta in ansamblu.
Materialele utilizate in cosntructia casei pot aparea ca si elemente de constructie in structura gradinii fixand o legatura stransa cu aceasta. De exemplu daca peretele casei este de o anumita culoare, aceasta culoare poate sa apara in cromatica pietrelor de pasi din alee.
Structura gradinii moderne
Structura unei gradini moderne difera de la caz la caz in functie de spatiul aferent si de viziunea arhitectului peisagist. Ceea ce este important este sa continuie liniile geometrice ale casei.
Astfel, de multe ori putem vedea cum plantele se supun rigurozitatii formei arhitecturale, cazand pe planul doi ca si importanta. Aceste gradini au o structura bine definita din punct de vedere arhitectural cu alei si borduri stricte din piatra sau ciment.
Aceasta rigurozitate poate fi insa mimata si fara o structura construita, poate fi substituita cu suprafete de diferite texturi sau aranjarea plantelor in forme bine definite creand acelasi efect de geometrie echilibrata.
Cand vorbim de geometria echilibrata a gradinii ca si structura, ne referim la formele geometrice care prin suprafete domina harta gradinii. Trebuie insa sa avem grija ca aceste forme sa nu fie prea rigide ci doar sa dea impresia ca exista o structura. Aceste forme pot fi:
- linii drepte, patrate, triunghiuri, dreptunghiuri etc.
- linii circulare sau semicirculare (serpuite)
Se creeaza o structura geometrica pe harta gradinii, trasand in primul rand aleea si diferitele suprafete. Fiecare suprafata se delimiteaza prin varietatea de plante, creand un contrast, un joc de culoare si textura.
Astfel gradina devine un spatiu cu suprafete bine delimitate si clare unde fiecare coltisor are rolul lui. Acest tip de amenajare gradina este o abordare moderna a infrumusetarii spatiului, de unde si denumirea de gradina moderna.
Citeste si: Tipurile de gradini amenajate
Elementele de atractie din gradina moderna
Gradinile moderne sunt construite in asa fel incat pe langa estetica sa fie si functionale. De multe ori creeaza un spatiu estetic si functional cu puncte de atractie scoase in evidenta.
Puncte de atractie pot fi un bazin cu apa sau o fantana arteziana cu o poteca in jurul ei pentru a putea fi admirata cat mai usor. Un iaz sau un paraias vor infrumuseta intotdeauna o gradina si vor crea aspectul de natura vie a acesteia.
Totodata gradina moderna poate fi gandita in asa fel incat sa gazduiasca o mica terasa, un loc intim pentru momente frumoase si linistite. In functie de aspectul casei, gradina poate sa continue aceeasi linie in design si in materiale.
Unii prefera ca suprafetele plane construite sa fie facute cu pavaje sau dale de piatra, altii prefera textura pietrei de rau sau pietris frumos nivelat. Nu exista o regula clara in materialele utilizate doar ca acestea sa ajute in modelarea spatiului aferent.
Citeste si: Cum sa amenajezi o gradina de vis
Rolul plantelor in gradina moderna
Plantele in gradina moderna au un rol secundar. Ele imbogatesc spatiul si formele deja bine definite in acest tablou creat artificial. Liniile clare ale arhitecturii gradinii domina puternic spatiul detinand controlul total al imaginii.
Numarul plantelor decorative este redus, ele aparand doar acolo unde dorim sa aducem o pata de culoare sau o textura noua. Jocul suprafetelor mari se creeaza usor, combinand pete de gazon cu alte suprafete de diferite tipuri de texturi.
Astfel putem vedea des, in alternanta suprafete mari de gazon alaturi de suprafete acoperite cu pietris si cu plante, suprafete acoperite cu mulci si cu plante, stancarii cu pietris si plante, suprafete cu nisip si plante etc.
Toate aceste suprafete creaza un joc de texturi si culoare care contribuie la aspectul de ansamblu al gradinii. Se creeaza contraste puternice intre aceste suprafete prin forme, culori si texturi.
Aici nu mai vorbim doar de plantarea si intretinerea plantelor ci si de modelarea spatiului aferent intr-un tablou bine definit.
Citeste si: Plante ornamentale pentru gradini amenajate
Tehnologia in gradina moderna
Sistemele de iluminat moderne, special concepute, aduc un plus de modernism in gradina amenajata. Pentru asta se utilizeaza diverse lampi care in timpul zilei nu ies foarte mult in evidenta, insa pe timpul noptii ele dau o imagine aparte gradinii.
Jocul de lumini si umbre aduce un plus de atractie acesteia. Spoturile de lumina au rolul sa puna in evidenta plantele decorative si alte elemente de atractie. O gradina iluminata adecvat in timpul noptii, nu numai ca faciliteaza plimbarea nocturna dar ii confera si un plus de mister acesteia.
Pe langa un iluminat special, vedem de multe ori gradini echipate cu sisteme moderne de irigare a gazonului si a plantelor decorative. Automatizarea hidratarii plantelor ne poate face un serviciu atunci cand nu avem timp sau uitam de necesitatile plantelor decorative.
Doar o gradina sanatoasa atinge potentialul maxim si ne va oferi satisfactie iar pentru aceasta este nevoie de foarte multa atentie si intretinere regulata.