amenajare iaz de gradina

Cum sa construiesti un iaz de gradina pas cu pas?

Amenajarea unui iaz de gradina sau a unei cascade aduce un plus de atractivitate gradinii noastre. Orice iaz de gradina creeaza un mediu placut, plin de mister, autohton, plin de simboluri.

Apa este un element important in viata noastra, nu degeaba chiar si in mitologie este numita element datator de viata. 70 la suta din corpul uman este apa, astfel ca e normala atractia noastra fata de acest element chiar si in amenajarea mediului nostru inconjurator.

Exista foarte multe moduri in care putem aduce apa ca element in gradina noastra. Ea poate sa apara sub forma curgatoare ca si cascada sau fantana arteziana.

Poate sa apara si sub forma statatoare ca si iaz de gradina sau prin diferite recipiente de dimensiuni suficient de mari ce pot fi umplute, improvizand astfel intr-o dimensiune mai mica, un mediu acvatic cu plante speciale, specifice.

Citeste si Amenajari iazuri si cascade

Cum sa construiesti un iaz de gradina?

Construirea unui iaz de gradina poate fi considerata o munca mai mare, in general ajungem la acest pas cand ne-am hotarat sa refacem gradina din punct de vedere arhitectural.

Desi multa lume crede ca amenajarea unui iaz inseamna doar o groapa mare umpluta cu apa, trebuie sa precizam ca este mult mai mult decat atat. Daca dorim sa avem un rezultat satisfacator, pe o perioada mai lunga de timp, acest lucru necesita multa munca si o investitie serioasa.

Un iaz de gradina, cu plante de apa este o idee buna doar daca suntem constienti ca acesta pe langa investitia initiala are nevoie si de o intretinere periodica.

Este important ca inainte de a incepe munca de amenajare a gradinii, sa stim deja exact ce dorim. Cand comunicam cu arhitectul peisagist sa-i prezentam dorintele noastre, intrucat acesta sa poata lua toate masurile necesare ca lucrarea sa iasa asa cum am visat-o.

Detalii ce trebuie stiute la contruirea unui iaz de gradina?

Cand incepem construirea unui iaz de gradina, trebuie sa tinem cont de cateva aspecte esentiale. Astfel trebuie sa avem grija in primul rand unde-l punem, ce plante sunt in jurul lui, pozitionarea fata de soare etc.

Locul de amplasare al unui iaz de gradina.

In mod normal, iazul de gradina se construieste intr-un loc mai indepartat al gradinii. Este normal pentru ca dorim sa creem un loc linistit unde ulterior ne putem retrage pentru cateva momente de reculegere.

Totodata sa nu uitam ca o data cu crearea unui iaz, practic facem un microclimat. Iazul respectiv va fi vizitat de tot feluri de vietati si este posibil ca unele chiar sa ramana acolo.

Sa evitam apropierea foarte mare a copacilor pentru ca frunzele pot contamina apa. Totodata sa nu uitam ca daca iazul este mare, macar o parte a acestuia sa primeasca si putina umbra. Unele plante prefera umbra, de aceea trebuie sa ne gandim si la ele.

Citeste si Cum sa construiesti o gradina moderna – idei si practici de amenajare

Ce forma sa aiba iazul de gradina?

Forma unui iaz trebuie sa fie una naturala si cum natura nu face linii drepte cu rupturi bruste, trebuie sa alegem si noi o forma mai rotunjita.

Cea mai buna alegere pentru forma unui iaz de gradina este forma elipsoidala sau o forma mai libera cum este cea a fasolei.

Dimensiunea iazului de gradina trebuie sa tina cont si de utilitatea acestuia. Daca dorim ca acesta sa fie populat cu pesti, trebuie sa depaseasca adancimea de un metru jumate.

Astfel apa nu ingheata in totalitate iarna si pestii vor putea supravietui. Un lucru important la iazul cu pesti este ca iarna sa spargem gheata pentru oxigenarea apei.

Cum sa alegi plante pentru un iaz de gradina?

Chiar daca nu dorim sa punem pesti in iaz ci doar plante, totusi trebuie sa tinem cont de unele restrictii. Unele plante prefera apa adanca iar altele prefera apa mica.

In functie de aceste informatii e bine sa pornim la alegerea plantelor pentru iazul nostru de gradina.

Numai dupa ce avem totul pus pe hartie, putem sa incepem munca propriu zisa de amenajare a iazului de gradina.

Constructia propriu zisa a iazului de gradina.

Exista mai multe modalitati de amenajare a iazurilor de gradina, multe tehnici si diverse tipuri de materiale ce pot fi utilizate. Exista bazine construite sau preformate ce pot fi achizitionate din comert.

In prezentul material o sa prezint cea mai usoara metoda de amenajare a unui iaz de gradina.

Saparea gropii pentru iaz

Munca incepe cu alegerea locului unde va fi construit iazul. In functie de informatiile descrise mai sus se alege locul pentru iaz si se deseneaza conturul acestuia.

Urmeaza saparea gropii in care o sa fie amenajat iazul, se face la forma si adancimea suficienta in functie de proiectul existent. De cele mai multe ori fundul iazului este construit in trepte.

In acest fel sa asigura ca iazul va avea atat parti adanci cat si parti mai putin adanci. Ulterior in functie de adancimea apei se planteaza plantele acvatice, fiecare la adancimea ei preferata.

Izolarea iazului de gradina

Sunt mai multe metode de a face iazul impermeabil. Daca nu o izolam, apa se va infiltra in pamant si va disparea. Probabil cea mai ecologica forma de izolare este cea cu argila.

Se pune un strat de argila batuta de 15 cm pe fundul si laterala iazului pana devine impermeabil si doar dupa aceea restul straturilor de nisip, pamant sau pietris in functie de tipul iazului construit.

O alta metoda, mai eficienta si mai frecvent utilizate este izolarea cu folii special concepute pentru hidroizolare. Sunt multe tipuri de folii ce sunt utilizate, PE, PVC sau folii de cauciuc.

Fiecare in parte difera la calitate si la pret, avand argumente pro si contra in utilizare. O singura remarca, indiferent ce folie vom utiliza, inainte de montarea foliei, groapa sapata trebuie sa fie tapetata cu nisip.

Folia va fi protejata de nisip intr-o oarecare masura si se prelungeste perioada de utilizare a acesteia. Dupa montarea foliei sau a membranei de cauciuc, se pune stratul de nisip, pietris sau chiar lespezi, care vor acoperi toata suprafata foliei.

Pastreaza o imagine naturala a iazului

Marginile iazului trebuie sa fie foarte stabile, ele trebuie sa fixeze atat folia dar sa si reziste la greutatea vizitatorilor care se apropie de apa. Multe persoane pun o margine de beton peste care se trece folia prinsa sub pietris.

Pentru aceasta margine poate fi utilizat si pietris sau pamant, in functie de buget sau de conceptia constructorului. Important este ca folia sa fie bine amplasata peste ea si fixata foarte bine in cealalta parte, asigurandu-i o stabilitate cat mai buna.

Peste aceasta margine, dupa montarea foliei se pune pietris sau lespezi de piatra pentru a pastra o imagine naturala a iazului si pentru a ascunde folia de izolare. Iazul va avea astfel un aspect natural daca nu se va vedea folia si daca este populat cu plante de apa.

Populeaza iazul cu plante acvatice

Pe fundul iazului se pune stratul de nisip si pietris pentru a acoperi toata suprafata foliei si ca sa ofere posibilitatea plantelor sa-si creasca radacini in nisip.

Plantele de apa pot fi cumparate in magazinele specializate sau le puteti aduna si de pe malul lacurilor sau raurilor. Sa tinem cont de adancimea apei cand le sadim, sa aranjam plantele in functie de nevoile lor.

Recomandam pentru inceput celor care doresc sa-si construiasca singuri iaz de gradina, sa inceapa cu una preformata de dimensiune mica, eventual dupa aceea, daca au avut succes, sa treaca la un iaz construit.

Sa nu uitam ca o data cu iazul de gradina ce creeaza si un microclimat. Daca este intr-un loc ferit si cu putin zgomot, este posibil ca unele animale mici sau pasari sa se mute in apropierea acestuia.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum