elemente gradini moderne

Elementele de baza ale unei gradini moderne

In amenajarea unei gradini moderne trebuie sa tinem cont de unele reguli si materiale pe care le putem utiliza pentru a ramane in stilul propus. Iata elementele de baza necesare construirii unei gradini moderne.

Stilul modern se potriveste gradinilor de toate dimensiunile. Acest stil este potrivit si gradinilor urbane unde pot deveni o oaza de liniste si relaxare. Este un stil elegant, simplu, aerisit care nu pune accentul pe vegetatie. Spatiile exterioare elegante in care plantele sunt doar o parte a compozitiei reprezinta un aspect important al acestor gradini.

Suprafetele din lemn, piatra sau beton combinate cu oglinzi de apa si garduri vii ocupa spatii orizontale intinse. Arborii solitari si tufele asezate in masive dau volumetria gradinii. Gardurile vii au in general forme geometrice in gradina moderna. Aceste tipuri de gradini pot fi considerate de multe ori niste camere in aer liber datorita compozitiei si mobilierului utilizat.

In general, gradinile moderne au la baza un proiect geometric in care liniile orizontale dau senzatia de miscare iar cele verticale date de copaci, garduri vii si pereti asigura echilibrul zonei. Arborii pot avea forme ciudate. Chiar daca plantele putine, gazonul fin si gardurile vii tunse geometric sunt elemente specifice gradinilor moderne totusi paleta poate fi mai complexa daca proiectul o cere.

Materiale utilizate la gradini moderne

Otelul, betonul, sticla, lemnul sunt materiale specifice gradinilor moderne. Calitatea lor trebuie sa fie superioara pentru a sublinia precizia si frumusetea proiectului. Lumina artificiala si cea naturala sunt foarte importante in aceste gradini pentru ca evidentieaza textura suprafetelor.

Mobila moderna

La gradini moderne mesele si scaunele simple, fotoliile si sezlongurile elegante si sculpturale sunt nelipsite in designul gradinii moderne. Stilul minimalist si cel arhitectural isi spun cuvantul intotdeauna in acest tip de amenajare a spatiilor verzi.

Oglinzile de apa

Acestea sunt alta caracteristica a gradinilor moderne. O piscina cu apa curata ofera luminozitate si spatialitate zonei. In ea se pot reflecta diverse compozitii statuare ce incanta privirea. Situatia poate fi aceeasi si in cazul construirii unui lac cu pesti sau a unui iaz in spatiul destinat gradinii moderne.

Plantarea in masive

Florile sunt plantate in astfel de gradini, in grupuri mai mari dar e posibil sa le gasim amenajate si in grupuri mici. Plantele sunt limitate ca si numar si specii in gradinile de acest tip iar cele perene sunt folosite pentru a accentua diverse spatii si pentru a da impresia de dinamism.

Elementele in antiteza

Gradinile moderne au in general o structura geometrica dar se accepta si elemente curbe in amenajarea lor. Aceste compozitii pot fi folosite cu succes in spargerea dinamicii rigide a geometrismului.

Asimetria la gradini moderne

Chiar daca modelul neregulat de amenajare este specific gradinii moderne totusi acest model este clar definit si poate avea o axa centrala ce da o nota de simetrie proiectului. Masivele plantate, apa, gazonul rectangular ne ofera un aspect asimetric foarte clar prin intrepatrunderea lor. Simetria nu este elementul dominat al gradinii moderne.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Call Now ButtonSuna Acum