Gradina mica, o sursa de bucurii

Gradina mica poate sa ne ofere la fel de multa satisfactie si bucurie ca orice gradina de mari dimensiuni. Bineinteles ca nu putem sa comparam o gradina mica cu una mare dar si aceasta poate fi un loc care sa ne aduca bucurii.

Cat de mare este o gradina mica?

Marimea spatiului in cazul acesta se rezuma la cativa metri patrati. De cele mai multe ori aceste spatii mici raman pe langa casa, langa drumuri, trepte sau garduri. Locul nu este suficient pentru crearea unui spatiu util insa cu putina munca se poate construi ceva frumos care sa ne incante privirile.

Fiecare are alte idei sau nevoi, de aceea o gradina nu seamana cu cealalta. Aceste gradini mici au totusi ceva comun, transforma un spatiu pustiu intr-un loc plin de viata. Daca facem o comparatie intre spatiul gol care era inainte de amenajare si spatiul plin de culoare si viata, ne dam seama cat de mult plus aduce acel petic de natura in viata noastra.

Cum alegem plantele in gradina mica?

Depinde mult si de spatiul aferent dar cel mai important este ce dorim noi sa plantam, cum dorim sa arate acum, peste 3 luni, peste 6 luni etc. Cand proiectezi o gradina este bine s-o faci pentru o perioada mai mare de timp, gradinile sunt in continua transformare si in general doar dupa luni de zile vor avea forma si culorea pe care am dorit-o.

Cand alegem plantele decorative trebuie sa tinem cont si de spatiul aferent, de marimea spatiului, de umiditatea solului si nu in ultimul rand de pozitia fata de soare. Aici nu am zis nimic nou, indiferent de marimea gradinii trebuie sa tinem cont de aceste aspecte.

Planteaza conifere

Cand spatiul este o fasie foarte ingusta langa un perete sau gard, de foarte multe ori vedem plantate conifere sub forma unui gard viu. Acestea au avantajul ca ocupa spatiul pe verticala si sunt verzi pe toata perioada anului si schimba total si in bine, aspectul portiunii respective.

Planteaza arbusti

O alta metoda foarte buna este sa plantam arbusti. Acestia pot fi plantati singuri sau in grupuri, in cazul in care plantam in grupuri trebuie sa lasam o distanta suficienta intre acestia, ca sa aiba spatiu de dezvoltare.

Arbustii au flori sau fructe viu colorate, de aceea in anumite perioade ale anului isi aduc aportul la infrumusetarea spatiului aferent. Arbustii pot fi plantati si in ghivece suficient de mari ca sa se poata dezvolta. Astfel acestia pot fi mutati daca vrem sa facem schimbari de decor periodice.

Plante perene

O alta metoda este sa plantam plante perene, acestea au avantajul ca rezista mai multi ani si perioada de inflorire poate fi de mai multe luni pe perioada unui an. Unele plante perene dispar pe perioada iernii dar vor inflori din nou, in anul urmator.

In timp, plantele perene vor acoperi toata suprafata pamantului ceea ce va va scuti de plivit buruieni.

Sa nu uitati, indiferent ce plante veti alege pentru gradina mica, este important sa le oferiti toate atentia pentru ca acestea sa se dezvolte cat mai bine si beneficiile nu vor intarzia sa apara.

 

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum