Hortensia – arbusti cu flori

hortensia rozHortensia sau Hydrangea este originara din Asia temperata si America de Nord si de Sud, si o intalnim deseori in majoritatea parcurilor si gradinilor, fiind o planta decorativa foarte apreciata prin florile ei mari si puternic colorate. Speciile acestui gen de planta pot fi arbusti, plante cataratoare si cateodata mici arbori cu frunze cazatoare sau persistente. Planta contine glicozidele cianogenice, un grup de substante chimice toxice. Mugurii si frunzele sunt partile ei otravitoare, asadar, trebuie evitata cu orice pret ingerarea acestora.

Ideal este ca Hydrangea sa fie plantata primavara devreme sau toamna intr-un sol acid. Evitati plantarea in spatii deschise unde sunt curenti de aer puternici. Hortensia infloreste in mod normal in prima jumatate a verii si dureaza pana toamna tarziu, florile ei isi pot schimba culoarea  in functie de Ph-ul solului. Se stie ca intr-un sol bazic culoarea Hortensiei va avea o nuanta de roz, iar intr-un sol acid, culoarea va fii albastra. Adaugarea unui ingrasamant anual specific pentru plante acidofile favorizeaza inflorirea si accentueaza culoarea albastra. De asemenea, o solutie de sulfat de aluminiu poate fi folosita pentru accentuarea culorii albastre.

Hortensia este o mare iubitoare de apa, preferand solurile umede, bine drenate. Hortensia prefera umbra sau semi-umbra si locurile in care soarele este mai bland. Daca se afla in plin soare si nu este udata suficient, frunzele sale se vor pleosti, iar planta se va dezhidrata si va avea de suferit.

hortensia

Ingrijirea hortensiei

Odata cu venirea primaverii, Hydrangea se va uda saptamanal, iar in timpul verii cand temperaturile ating 25°- 30 °C, procesul de udare se va face zilnic, dimineata sau seara. Atentie,  daca solul este prea umed radacinile ar putea putrezi si exista posibilitatea ca planta sa moara. Un semnal de alarma ca pamantul are prea multa apa, il constituie innegrirea frunzelor pe margine. In acest caz incercati sa reduceti cantitatea de apa.

Aparitia unor pete maro sau negre pe frunze, sau decolorarea acestora, indica faptul ca planta este atacata de o ciuperca. Acest fapt se datoreaza udarii in exces (petele negre) sau udarii la ore nepotrivite cand soarele este foarte puternic (petele maronii). In cazul in care planta prezinta aceste semne vizibile, este recomandat sa folosim un tratament cu fungicid. De asemenea, daca observati ca frunzele sunt  mancate, perforate, aceasta indica aparitia unor daunatori, si este necesar sa aplicam un insecticid, respectand cu strictete instructiunile de pe ambalaj.

Hortensia se pot creste si in ghiveci, se poate planta primavara sau vara, la o ora mai putin calduroasa. Iarna ghivecele le puteti introduce in pivnita, intr-un garaj neincalzit sau daca raman afara protejati-le cu fibra de cocos.

Este bine sa respectati o distanta de 70 cm- 80 cm intre doua plante, dace vreti sa fie cat mai voluminoase. Ingrijirea hortensiilor nu necesita mult timp dar o taiere anuala este recomandata, aceasta ajuta la o inflorire bogata. Taierile se fac deasupra nodului de pe tulpina, la inceputul primaverii. Dupa inflorire, florile ofilite pot servi la protectie impotriva inghetului lastarilor tineri.

Desi Hortensia rezista pana la -23° C, toamna, in luna noiembrie, este recomandat sa acoperiti planta cu mulci, frunze uscate, paie uscate, pentru a proteja varfurile lastarilor de ger.

hydrangea arborescens

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum