Idei de amenajare gradina mica

Idei de amenajare gradina mica

In cautare de idei de amenajare gradina mica am vizitat mai multe siteuri de amenajari gradini si arhitectura peisagistica. Citind sugestiile si parerile am ajuns la concluzia ca o gradina mica poate fi la fel de armonioasa si creativa precum e una mare.

Cateva idei de amenajare gradina mica

Indiferent de marimea gradinii, primul lucru ce trebuie sa-l luam in calcul este functionalitatea. Deci inainte de proiectare, va puteti pune intrebarea, la ce vreau sa folosesc aceasta gradina?

Creeaza un mediu de socializare:

Scopul unei gradini, in primul rand, este crearea unei zone placute pentru relaxare, un petic de natura in care sa putem evada din problemele zilnice.

De aici, vine de la sine inteles ideea creerii unui loc de socializare, o banca sau o terasa mica,  cu mobilier de gradina, unde ne putem aseza la o discutie sau de ce nu, la o cafea. Tot aici ne putem invita prietenii pentru diverse evenimente sau intalniri.

Intimitatea spatiului de relaxare

O idee buna este sa cresti intimitatea spatiului cu un gard viu. Daca ne-am hotarat sa  construim o zona de socializare, trebuie sa ne asiguram de izolarea acestui loc.

Se poate rezolva problema prin plantarea unui gard viu in jurul gradinii, sporind astfel efectul natural al spatiului si protejandu-ne intimitatea de ochii curiosilor. Gardul viu creeaza un loc linistit si izolat.

Construieste pe verticala.

La o gradina mica, lipsa de spatiu este o problema, de aceea trebuie gasite metode de valorificare a teritoriului pentru a popula zona cu plante. Exista multe metode de construire a gradinilor verticale, cele mai uzuale fiind utilizarea unor rafturi in care se pun ghivecele cu flori. 

Bineinteles ca depinde de creativitatea fiecaruia ce forma va da acestor rafturi, daca florile le va pune in ghivece sau le planteaza in alte tipuri de recipiente. Pentru construirea acestor rafturi putem reutiliza chiar si piese de mobilier vechi ca si suporturi, asigurand astfel o tenta rustica.

O idee interesanta pe care am vazut-o este transformarea unei scari cu doua picioare in sistem de rafturi pentru flori. La fel, poate fi utilizata mobila din lemn pentru a consolida  senzatia de aer rustic.

O alta metoda de a crea pereti verzi verticali este folosirea plantelor cataratoare. Aceste plante se dezvolta foarte bine pe langa garduri sau peretii casei, transformandu-i pe acestia in zone vii si verzi. Si construirea de pereti falsi, din tevi, pe care plantele sa se catere si sa se dezvolte in locurile unde dorim sa beneficiem de umbra acestora este o metoda de  succes

Apa in gradina

Chiar si In gradinile mici poate aparea apa intr-o forma sau alta. Se pot crea fantani arteziene si cascade mici (cu circuit inchis) care sa ofere un fond de sunet gradinii noastre. Iazul de gradina se recomanda gradinilor medii sau mari avand nevoie de un spatiu mai mare de desfasurare.

Cu toate acestea, de multe ori, vedem iazuri de gradina de dimensiuni reduse si in gradinile de mici dimensiuni desi un iaz, intotdeauna are nevoie de o constructie orizontala care poate ocupa destul de mult spatiu.

Multe din aceste idei de amenajare gradina mica se bazeaza pe verticalizarea constructiilor pentru utilizarea cat mai eficienta a spatiului.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum