lucrari de primavara in gradina

Lucrari de primavara in gradina

Luna martie este una schimbatoare dar totusi trebuie sa fim mereu pe faza si sa facem lucrarile de primavara in zilele in care conditiile meteorologice ne-o permit. In aceasta perioada sunt importante lucrarile de plantare, toaletare si fertilizare, reparare si curatare a zonelor verzi din jurul caselor si institutiilor.

Una din sarcinile de sezon este repararea portiunilor de gazon deteriorate. Se indeparteaza iarba moarta si se grebleaza solul, utilizandu-se si fertilizanti de primavara. Apoi se pot insamanta zonele de gazon in care pare ca iarba nu-si va reveni in alt mod.

Verificarea si imbunatatirea solului

Tot in luna martie trebuie sa verificam si aciditatea solului, sa marcam zonele cu drenaj mai slab si sa scapam de buruienile nedorite pentru ca mai tarziu sa nu avem batai de cap cu ele. Stratul de mulci protector de iarna nu trebuie indepartat brusc ci treptat pt ca el inca apara planta de schimbarile bruste de temperatura ce se petrec in lunile martie si aprilie.

Pentru a micsora aciditatea solului putem folosi compost din frunze de stejar, rumegus, aschii de lemn sau mucegai de pe frunze iar pentru cresterea ph-ului sunt potrivite valvele de scoici zdrobite, cenusa de lemn, faina de oase sau marmura zdrobita.

Pregatirea solului pentru plantare inseamna si crearea de strat de humus in sol, din muschi sau compost care sunt aditivi foarte buni in acest sens. Sunt foarte bune pentru hranirea solului de primavara, gunoiul de grajd descompus dar si cel procesat.

Tot in aceasta perioada trebuie sa fim atenti la daunatori si la boli pentru ca e mult mai usor sa scapi de insecte in faza incipienta a atacului lor decat atunci cand acestea au invadat intreaga planta sau o zona insemnata a gradinii. Unele plante trebuie stropite si curatate foarte bine ca sa prevenim aparitia paianjenilor rosii dar si pentru a le oferi putina umiditate mai ales daca au fost tinute in interior pe timpul iernii.

Plantare si transplantare a plantelor

Verificarea umiditatii plantelor deja existente in gradina, cele aflate sub streasina casei sau cele de sub plantele perene este o alta activitate foarte importanta a gradinaritului de primavara.

Acum e perioada semanarii diferitelor seminte fiind totusi foarte atenti la aparitia afidelor si a omizilor. Plantele cu bulbi sau tuberculi se planteaza tot in martie si aprilie. Se poate continua plantarea a noi bulbi, din doua in doua saptamani, pana la mijlocul lunii iunie pentru ca asa vom avea o sursa continua de flori.

La sfarsitul lui martie si inceputul lui aprilie se pot transplanta arbustii si arborii. Aceasta operatiune se face imediat ce pamantul poate fi lucrat dar inainte ca sa apara mugurii sau acestia sa se deschida. Cine nu a aplicat fertilizator arbustilor si arborilor in luna februarie acela s-o faca acum. Pentru plantele vesnic verzi se foloseste fertilizator de tip acid iar in cazul celor cu frunze cazatoare utilizam fertilizator universal. Fertilizatorul solid trebuie udat pentru ca sa intre in sol, altfel nu-si face efectul.

Toaletarea pomilor se realizeaza inainte de umflarea mugurilor pentru o mai buna eficienta a muncii si pentru a obtine recolte bogate. Daca tundem pomii atunci cand mugurii se deschid ii putem foarte usor distruge pe acestia, compromitand astfel recolta din anul respectiv.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Call Now ButtonSuna Acum