Parco del Valentino – Torino

Daca esti in apropiere, ar fi pacat sa nu vizitezi Torino. Un oras mai frumos decat Milano, desi acesta din urma e considerat “Capitale della moda”.  Primul lucru pe care l-am facut dupa ce am ajuns a fost sa vizitam “Parco del Valentino”. E aproape de gara si se ajunge in cca. 10-15 minute pe jos. Am ales sa profitam de racoarea diminetii, lasand pentru amiaza (se anunta o amiaza torida), vizitarea “Museo del Cinema”, un loc racoros, unde se poate “dormi” in fotolii comode.

Pasind agale de-a lungul raului Po, se ajunge in cel mai cunoscut parc din Torino. Pe langa restaurante, chioschiuri, unde am intalnit si concetateni, parcul surprinde prin imbinarea echilibrata dintre arta si divertisment.

Am patruns in parc pe o poteca invaluita in ierburi gigantice lasandu-ne impresia ca suntem in America de sud luptandu-ne cu “iarba de pampas”.

Torino2

Apoi, treptat ne-am regasit langa o apa, o punte, plante acvatice, pini si foarte mult spatiu. Bogatia de senzatii ce m-a cuprins e greu de descris. Pentru o secunda m-am pierdut, nestiind ce anume merita “prins in cadru”.

Personal mi s-a parut interesant sa urmaresc firul apei si sa inregistrez jocul de forme, intrepatrunderea dintre vegetatia acvatica si arbusti, arbori. Am vrut sa redau ceea ce cred eu ca a fost ideea arhitectului: recreere prin diversitate. Cursul de apa este ideea centrala in jurul caruia s-a construit interactiunea dintre om si natura.

Torino4

Pentru un spatiu creat artificial, pot afirma ca senzatia de a fi intr-o  “lume pierduta” e aproape desavarsita. Dupa parcurgerea mai multor zeci de metri, cursul  de apa se sfarseste intr-un iaz al carui mal pare sa fi fost neatins de om.

Torino5

Parco del Valentino Torino6

Lasand in urma Parcul Valentino, am pasit pentru putin timp in “evul mediu” vizitand cetatea medievala “La Rocca”. Aici, ingineria, constructiile, arhitectura, arta au tostusi ceva in comun, bun gust. Arhitectura e bogata in detalii, ornamente,  fara a fi insa stridenta.

In particular, pentru cinefili, si nu numai, o vizita la muzeul cinematografului poate fi o ocazie unica de a descoperi, pas cu pas, lentilele, legile opticii, primele animatii ale secolelor 18-19, biografia unor regizori si actori celebri, filme antologice, iar in incheiere o necesara si binemeritata relaxare intr-unul din fotoliile speciale puse la dispozitie vizitatorilor.

Torino7

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Call Now ButtonSuna Acum