Plante acoperitoare de sol – erica carnea

Erica Carnea 1Exista circa 600 de specii de Erica, mai mult de jumatate provin din Capul Bunei Sperante, restul provin din Africa tropicala, Europa centrala si meridionala. Dintre acestea cea mai raspandita in gradinile din Europa este Erica carnea.

Erica carnea este un arbust de talie mica, are frunzele persistente, lungi de 0,50-1 cm, de un verde deschis. Are o crestere inceata, circa 10 cm pe an. Formeza tufe  compacte cu o inaltime maxima de 20-30 cm si un diametru de 40-50 cm. Este o excelenta planta acoperitoare de sol.

La noi infloreste din octombrie pana in luna martie. Florile apar pe ramurile din anul precedent si formeaza o inflorescenta cilindrica, lunga de 5-6 cm de culoare roz sau alb.

Intretinere plante acoperitoare de sol

Este o specie usor de crescut in gradina; prefera un sol acid, turbos, drenat, o expozitie insorita, dar rezista si la semiumbra. La plantare  se va tine seama ca Erica nu iubeste concurenta, deci se va pastra o distanta de 20-30 cm fata de alte plante. Uneori creste si intr-un sol calcaros sau nisipos, dar se va dezvolta putin si nu va inflori abundent. Prefera un sol umed, dar drenat.

Erica este rezistenta fata de inghet, rezista pana in  la temperaturi de -25° totusi daca se planteaza in ghivece sau jardiniere acestea sa fie din ceramica sau beton si sa fie protejate iarna cu iuta sau fibra de cocos.

Erica Carnea 2Dupa inflorire se recomanda tunderea ramurilor, tundere ce stimuleaza ramificarea si da un aspect compact tufei. Primavara se va administra ingrasamant pentru plante acidofile (rhododendron).

Sfat: deseori plantele din comert au sistemul radicular foarte dezvoltat, inainte de plantare taiati o parte din radacinile de la baza; acest lucru va stimula planta sa se inradacineze in sol foarte rapid.

Cu Erica carnea se pot realiza decoruri minunate de toamna si iarna atat in gradina cat si in jardiniere sau ghivece; se combina minunat cu Lavanda sau Carex, cu conifere pitice sau Cineraria maritima.

Sursa foto: greatplantpicks.org

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum