Plante ornamentale pentru gradini amenajate

Sunt multe tipuri de plante ornamentale ce pot fi utilizate in decorarea gradinii. Gradina fara plante este ca un tablou nepictat, un loc ce trebuie umplut de culori si texturi pentru a da viata acestuia.

Tipuri de plante ornamentale

Plantele ornamentale dau personalitate gradinii, ele reflecta felul de a fi al gradinarului. Cand lucrati la amenajarea gradinii, dati-va frau liber imaginatiei si creati un tablou al naturii asa cum vi-l doriti.

Nu uitati insa ca plantele ornamentale sunt fiinte vii cu necesitatile lor proprii. De aceea, e bine sa alegem locul lor de plantare in functie de acest aspect.

Arbusti ornamentali

Arbustii sunt elemente importante ale gradinii. Sunt plante decorative speciale care pot infrumuseta gradina cu florile sau cu fructele lor viu colorate.

Ei pot fi plantati separat sau in grup, aducand o pata de culoare substantiala in tabloul gradinii. Culorile si texturile colorate te conduc intr-o lume de mister si te impresioneaza la fiecare pas.

Citeste si: Cum sa avem grija de Hortensia?

Flori de gradina

Florile de gradina aduc culoare si viata in gradina amenajata. Nu trebuie sa lipseasca din gradina noastra florile colorate si inmiresmate, ele ne vor infrumuseta viata de fiecare data cand le privim. Florile si plantele aromatice, prin miros au un impact benefic puternic asupra lumii.

Pentru a alege ce este cel mai bine pentru gradina ta, trebuie sa cunosti bine toate tipurile de plante ornamentale. De cele mai multe ori, plantele ornamentale numite si flori de gradina, sunt diferentiate in trei mari categorii, in functie de perioada de viata a acestora.

  • Flori de gradina anuale
  • Flori de gradina bienale
  • Plante perene

Flori de gradina anuale

Florile de gradina anuale sunt acele plante decorative care au ca si ciclu de viata un an de zile dupa care trebuie replantate in urmatorul an. Perioada de viata a acestora este relativ scurta, poate fi incepand din primavara pana toamna sau plantate toamna, ele ajung la maturitate in primavara sau vara dupa care mor.

Florile de gradina anuale, la maturitate produc seminte ce pot fi utilizate pentru replantarea din anul urmator. Plantele anuale se prind mai bine daca sunt plantate direct din seminte dar exista unele soiuri care si acum sunt crescute in sere sau in interiorul casei si replantate in gradina (exemplu panselutele, begoniile, petuniile)

Florile anuale sunt foarte des utilizate pentru a crea suprafete mari, colorate in gradina sau in aranjamente florale, in parcuri si spatii publice. Cand plantam flori anuale trebuie sa avem grija ca acestea sa beneficieze de multa lumina si hidratare suficienta.

Flori de gradina bienale

Unele flori de gradina au ciclul de viata de doi ani. De aceea ele sunt numite flori bienale. In primul an, ele isi dezvolta radacinile, tulpina si frunzele iar in anul urmator ajung la maturitate si infloresc. Dupa inflorire produc seminte pentru perpetuarea speciei, dupa care mor.

In perioada iernii, florile bienale parca hiberneaza, ele nu sunt afectate de temperaturile joase ci din contra, iarna le stimuleaza inflorirea si productia de seminte.

Citeste si Cum sa amenajam o gradina cu flori

Plante perene

Plantele perene sunt acele plante ornamentale care au o perioada de viata mai lunga de doi ani. Plantele perene, toamna se usuca dar radacinile raman in viata si isi reincep traiul primavara.

Astfel, prin plantarea florilor perene avem avantajul ca nu trebuie replantate an de an, odata plantate ele vor inflori in fiecare primavara si vara si de ce nu, pana toamna tarziu. Perioada de inflorire a plantelor perene difera in functie de soiul si tipul acestora, fiecare avand perioada de inflorire diferita.

Majoritatea plantelor perene se inmultesc prin reproducere vegetativa si mai putin prin seminte. Acestea au bulbi, tuberculi sau rizomi. Sunt foarte rezistente la schimbarile climatice si daca au conditii, cresc in mod constant. Cand temperatura este scazuta sau este seceta, ele se opresc din crestere.

Citeste si Plante perene pentru amenajari gradini

Pentru o crestere si dezvoltare buna, plantele perene sunt sadite primavara sau toamna. Ele pot fi plantate in toata perioada anului dar gradinarii profesionisti prefera sa le planteze toamna.

Cu cat le plantam mai mici, cu atat sansele ca acestea sa se prinda si sa se adapteze noilor conditii, sunt mai mari. Nu necesita foarte multe ingrijiri mai ales daca solul este bine afanat inainte de plantare.

Plantele perene in gradina au rolul de a aduce pete de culoare si parfum, pentru a impodobi si inveseli locul prin frumusetea lor. Ele pot fi plantate in toate gradinile, nu exista in acest sens nici o restrictie in plantarea acestora.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum