Primavara, lucrarile de amenajari gradini au un rol special, pregatesc pamantul pentru tot anul. Cum pornesti lucrarile de primavara in gradina, asa iti va fi spatiul verde tot anul.
Desi iarna pare o perioada inactiva pentru gradinari, este totusi una foarte buna in pregatirea pentru primavara cand vom avea nevoie de toate uneltele reparate si ingrijite.
Primavara in amenajari gradini
Este cea mai buna perioada de inceput in amenajarea gradinilor. Gradina in ochii unui gradinar este ca o panza in ochii unui artist. Poate sa faca proiecte, ce si unde sa planteze in gradina ca sa aiba pe tot parcursul anului aspectul pe care si-l doreste.
Plantele inca nu sunt inflorite, abia s-au trezit si incep sa pompeze viata in tulpinile lor subtiri, de aceea pot fi usor mutate sau plantate, au mai multe sanse sa se prinda decat in orice alta perioada a anului.
Pregatirea gradinii incepe prin curatenie
Amenajarea gradinii ca orice alt proiect, incepe cu eliminarea a tot ce este vechi si nefolositor, in cazul nostru o curatenie amanuntita a gradinii de ramasitele si resturile de plante moarte din anul precedent.
Daca vremea ne permite, inca din martie se lucreaza la gradina pentru a fi curatata si pregatita pentru primavara. In mod normal inca din toamna se aduna frunzele uscate si se curata gradina de uscaturi. Cu toate acestea in perioada iernii mai cad frunze de pe copaci sau sunt aduse de vant frunze si alte resturi.
Se aduna toate uscaturile care au mai ramas din anul anterior, eliminand tot ce este vechi si nefolositor si lasand sa respire si sa se umple gradina din nou, cu viata.
Constructia gradinii – pregatirea terenului pentru plantare
Odata gradina curatata, devin vizibile toate defectiunile si problemele structurale ale acesteia. Poate ne-am saturat de forma sau arhitectura gradinii, de aranjarea plantelor sau doar dorim sa redecoram sau sa modificam ceva, acum este momentul oportun sa facem aceste activitati.
Aici incepe munca cu pamantul, se da forma gradinii, cum vrem sa arate in acest an si se pregateste terenul pentru plantare. Astfel pamantul gradinii este nivelat si afanat si unde este necesar se monteaza elementele structurale fixe, borduri, pietre de pasi pentru carari, stancarii etc.
Pamantul este moale si usor de lucrat asa ca trebuie sa profitam de aceasta perioada pentru toate muncile grele. Este perioada in care se poate reorganiza toata structura gradinii, pot fi mutate fara probleme, plantele perene.
Dupa reorganizare si rearanjare pamantul pregatit trebuie fertilizat in mai multe etape si pregatit pentru plantare.
Sa avem grija de plantele vesnic verzi
Tot in aceasta perioada se face curatarea copacilor de crengile uscate. Se sapa copacii la radacini si se pune pamant nou, fertilizat, pentru a le da putere de dezvoltare. La fel este cea mai buna perioada pentru a planta copaci sau plante perene noi.
La arbori si arbusti se face aranjarea/taierea crengilor pentru a stimula cresterea frunzelor, ingrosarea ramurilor si pentru a da forma coroanei. Aici deja, sub ochii nostri, se contureaza forma gradinii, avem acum o imagine clara despre cum dorim sa arate gradina noastra, tot anul.
Intretinerea gazonului
In amenajari gradini punem accent mare pe crearea unui gazon sanatos si bogat. In martie gazonul inca nu a prins putere, necesita putina atentie si ingrijire ca sa prinda putere. Se pot umple golurile create in gazon si se poate insamanta gazon nou daca vremea ne permite. Pentru ca este o perioada cu multa umiditate, iarba va incolti rapid si va prinde radacini puternice.
Este important sa fertilizam gazonul ca sa prinda putere, o solutie foarte buna este sa utilizam ingrasaminte de gazon speciale care contin toate ingredientele active necesare si pot tine mai multe luni.
Aceasta perioada de pregatire depinde foarte mult de vreme, se poate intampla ca in martie, in loc de soare si caldura sa avem zapada si frig ceea ce poate sa decaleze munca noastra cu zile sau chiar si cu saptamani.