Principii si elemente in arhitectura peisagistica

Principii si elemente in arhitectura peisagistica

Arhitectura peisagistica este o arta si totodata o meserie care necesita foarte multe cunostinte. Trebuie sa cunosti plantele, solul, topografia locului si conditiile mediului inconjurator.

Orice suprafata poate fi transformata intr-o gradina minunata si vie, indiferent de marime, forma sau pozitionare. Trebuie doar sa tinem cont de niste reguli bine definite.

Reguli generale in arhitectura peisagistica

  • Amenajarea gradinilor este o munca creativa al carei rezultat trebuie sa fie un tablou natural unic.
  • Toate gradinile se amenajeaza plecand de la posibilitatile spatiului existent.
  • Profitati de topografia spatiului in timp ce faceti designul gradinii.
  • Suprapopularea cu plante trebuie evitata. Toate plantele au nevoie de spatiu propriu de dezvoltare.
  • Scopul suprem in amenajarea gradinilor este armonia perfecta a elementelor.
  • Inainte de a incepe proiectarea gradinii trebuie sa decidem care este scopul acesteia: utilitatea sau frumusetea sau o combinatie a celor doua?

Principii si denumiri in arhitectura peisagistica

Abordarea initiala

Un bun arhitect peisagist trebuie sa proiecteze gradina in asa fel incat aceasta sa se plieze natural pe topografia existenta. Totul trebuie sa para natural si sa nu schimbe aceasta perceptie.

De exemplu daca in gradina exista un copac, acesta trebui incadrat in asa fel incat acesta sa devina parte componenta a designului gradinii.

Axa gradinii

Linia imaginara de echilibru a gradinii, in jurul careia este aceasta conceputa. Intr-o gradina formala, linia centrala este axa.

La sfarsitul unei axe in general exista un centru de atractie sau alte elemente arhitecturale.

Centrul de atractie

Orice gradina trebuie sa aiba un element de atractie care sa atraga interesul vizitatorilor. Acesta poate fi o forma arhitecturala, o statuie, fantana arteziana, iaz, cascada stancarie sau chiar si un copac care iese in evidenta.

Efectul maxim

Prin plantarea unei singure specii de plante pe o suprafata mai mare se creeaza efectul maxim. Vom avea o singura culoare sau textura pe suprafata aleasa ceea ce intensifica efectul decorativ al acesteia.

Trebuie sa avem grija ca la aranjament, repetitia prea mare sa nu devina monotona, marimea acestor suprafetele de culoare trebuie sa varieze, sa rupa monotonia.

Unitatea in arhitectura peisagistica

Unitatea in designul gradinii este foarte importanta si va imbunatati aspectul artistic al acesteia. Aceasta unitate trebuie sa fie realizata din mai multe unghiuri.

In primul rand, unitatea trebuie realizata intre cladire si gradina. Sa fie in acelasi stil, sa devina parte a acesteia.

In al doilea rand, elementele si componentele gradinii trebuie sa fie in armonie intre ele. Scopul este sa creezi o impresie generala placuta in loc sa obtii elemente separate, iesite din comun.

Este important sa se realizeze armonie intre elemente si mediul inconjurator. O gradina care este in contrast cu mediul in care exista poate parea exotica dar nu este una reusita.

O metoda eficienta pentru a crea unitate intre o cladire si gradina este plantarea langa casa a unor ierburi decorative cataratoare care sa acopere o parte din zidarie pentru a aduce cladirea mai aproape de natura. O alta metoda este plantarea de arbusti langa cladire.

Spatiul

Un rol important in designul gradinii il reprezinta construirea senzatiei de spatialitate, a senzatiei ca gradina este mai mare decat e ea de fapt in realitate. Acest lucru se realizeaza prin pastrarea de spatii largi de gazon, evitand orice plantare in centru.

Daca totusi este necesara plantarea in centru, atunci este de preferat un copac cu trunchi si ramificatie in inaltime decat un arbust stufos. O astfel de plantare nu va obstructiona privelistea sau nu va face ca gradina sa para mai mica decat e in realitate.

O alta sugestie ar fi plantarea de gazon acolo unde copacii sunt in grup urmat din nou de gazon. Pe un spatiu deschis unde copacii sunt raspanditi peste tot, spatiul pare mai mic decat dimensiunea lui reala.

Liniile de ruptura

In arhitectura peisagistica nu ar trebui sa existe diviziuni dure sau linii de ruptura. Daca suntem atenti la natura vom observa ca nici in acolo nu exista rupturi si diviziuni ci treceri line si treptate.

Cu toate acestea, in amenajari gradini, deseori trebuie sa creem diviziuni intre diferite portiuni ale gradinii. De exemplu trecerea de la o alee de piatra sau pietris si gazon sau grupul de plante decorative, se realizeaza printr-o linie de marcatie, pregnanta.

Aceste linii divizionale, treceri de la un element la altul este preferabil sa le facem artistice, ondulate, in ideea armonizarii lor.

Proportii si scara

Proportia se refera la raportul si relatia dintre intreg si diferite elemente. De exemplu in arta se discuta foarte mult despre „proportia de aur” „sectio aurea” o constanta matematica care defineste raportul placut dintre elemente.

Grecii, romanii si egiptenii au considerat numarul 1,618 ca fiind numarul armoniei universale, numarul trecerilor armonioase. Cum am spus mai sus, in natura nu exista treceri bruste ci treptate iar acest raport se refera exact la relatia dintre elemente sau forme.

Sa luam de exemplu, cresterea ramurilor unui copac si vom vedea ca precum cresc crengile, acestea se si subtiaza conform acestui raport.

In amenajari gradini nu mergem neaparat atat de strict pe numere si calcule dar utilizam ideologia pentru a crea un raport sanatos si armonios intre elemente.

De exemplu o proportie de 5 : 8 este considerata o proportie placuta pentru ochi. Utilizarea elementelor de constructie si plantele decorative trebuie sa creeze un tablou natural armonios.

Raportul dintre elemente apare de fiecare data in amenajarea gradinii:

  • cat gazon sa lasi in gradina fata de suprafete cu plante decorative
  • cat de mare sa fie elementul de atractie al gradinii in raport cu suprafata libera
  • si altele …

De fiecare data se ia hotararea in raport cu spatiul existent, de posibilitatile oferite de acesta incat sa se pastreze armonia.

De cele mai multe ori, raportul si proportia difera de la un arhitect peisagist la altul. Fiecare hotareste dupa experienta individuala si cunoastrea aprofundata a plantelor.

Textura

Pe langa culoare, toate plantele au si o textura data de forma frunzelor. Solul si gazonul au la fel texturi specifice. Orice tablou natural este o combinatie de culoare si textura, un joc de lumini si umbre. Ele vor determina efectul general al gradinii.

In general diferentiem trei tipuri de texturi: fina, medie si grosiera, si ele depind de forma si marimea frunzelor, aranjamentul ramurilor si de cat de compact este baldachinul.

Totodata mai clasificam tipurile de texturi in dura si neteda in functie de aspectul acestora. Plasarea tuturor acestor texturi trebuie realizata in asa fel incat acestea sa realizeze aspectul dorit.

Lumina si timp

In amenajari gradini factorul timp are o importanta deosebita. Designul gradinii trebuie sa fie planificat in asa fel incat plantele sa primeasca lumina si umbra dupa preferintele lor.

Obiceiurile de crestere ale plantelor joaca un rol esential in alegerea locului potrivit pentru fiecare in gradina amenajata.

Tonuri si culoare

In amenajari gradini, tonurile de baza sunt cele de verde ale copacilor si arbustilor. Pe aceste tonuri verzui se suprapun culorile plantelor decorative si ale florilor dupa preferinte.

Un aspect important in amenajari gradini este ca mai bine ai o singura culoare dominanta decat un amestec de culori. O suprafata mare cu trandafiri de o singura culoare, rosu, galben sau roz creeaza o textura mult mai moale si mai aspectuoasa decat o mixtura de mai multe culori.

Un bun arhitect peisagist ar trebui sa aiba cunostinte profunde despre scheme de culori pentru a fermeca gradina prin culoare.

Mobilitate

In zona noastra unde anotimpurile isi au specificitatea lor deosebita, gradina isi schimba culoarea in fiecare sezon. De aceea pe parcursul unui an, aspectul gradinii se schimba la fiecare anotimp.

Nu este o noutate sa va spun despre culorile extraordinare pe care le imbraca pomii in fiecare toamna, un joc minunat al nuantelor de culori de toamna.

Tocmai din acest motiv, frecvent utilizam plante de sezon care infloresc doar in anumite perioade ale anului.

Stilul gradinii

La proiectarea gradinii trebuie sa ne hotaram in ce stil dorim sa lucram. Este bine de stiut ca fiecare arhitect peisagist are un stil propriu de amenajare a gradinilor, un stil care-l caracterizeaza.

Prin studierea stilurilor de gradini si intelegerea principiilor de design, fiecare dintre noi poate sa-si dezvolte abilitatile de amenajari gradini.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum