Gradini suspendate

Scurta istorie a gradinilor

 Edenul sau prima gradina a pamantului, acest loc minunat, ilustrat printre altele de pictorul Heronymus Bosch (1453-1516) in compozitia “Gradina placerilor”, devine in ochii credinciosilor Paradisul terestru. Gradina primordiala inspira frumusete, liniste si fericire, dar si putere, splendoarea puterii. Gradina Placerilor

Babylon si celebrelele sale gradini suspendate  ale Semiramidei  erau considerate ca a doua minune a lumii. Astazi, istoricii cred mai degraba ca aceste gradini au fost confundate cu cele din Ninive (sec al VII-lea i.Hr) deoarece niciun manuscris nu vorbeste despre ele, in ciuda faptului ca fusesera construite la porunca celui mai mare suveran al Babilonienilor, Nabucodonosor II (630 i.Hr-562 i.Hr). Legenda vorbeste despre o gradina compusa din mai multe etaje; o prima terasa plantata cu copaci orginari din Muntele Zagros, o a doua terasa Gradini suspendate 2compusa din pomi fructifieri si alta terasa presarata cu plante si flori exotice; aceasta impresie de gradina suspendata ar putea fi data de doar de sistemul de irigare, asa numitul „Surubul lui Archimede”, prin care apa urca la nivelul teraselor, creeand impresia de suspensie. Dar cum nimic nu poate confirma sau nega aceasta ipoteza, ramanem la ideea ca gradinile babiloniene au inspirat un ideal atat de cautat in secolele urmatoare.

Gradini suspendate 1Idealul Edenului terestru a fost cel mai indeaproape reprodus in Imperiul Persan (Iranul actual), in sec al V-lea i.Hr. In aceasta tara, unde caldura este adesea sufocanta, se incearca amenajarea unui loc de relaxare cat mai racoros posibil. Adesea un perete era construit cu scopul de a proteja de razele soarelui; de asemenea nenumarate aliniamente de arbori impiedica soarele sa intre in acest luxos paradis. Nenumarate fantani si canale traverseaza gradina, cu scopul de a oferi un efect de racorire si a atenua senzatia de ariditate. Un bazin central alimenteaza canalele cu apa si in acelasi timp e folosit ca loc de relaxare si agrement.

In Egiptul antic, gradina devine importanta sub domnia faraonilor dinastiei a VIII-a: regina Gradini egiptene antice 2Hatchepsout isi imbogateste gradina prin introducerea arborilor de tamaie (Boswellia sacra), Thoutmosis al III-lea introduce nenumarate plante si animale exotice aduse din Asia. Gradinile faraonilor sunt mici oaze de racoare, cu bazine cu flori de lotus, insule plutitoare de papirus, alei de arbori fructiferi si canale cu apa. Gradina egipteana este un loc al placerilor olfactive rezervat marilor personaje ale imperiului.

In China, gradinile capata importanta in timpul dinastiei Han (206 i.Hr. -220 i.Hr.); in 104 i.Hr. este creat Parcul imperial Bechai, un model de gradina plina de simboluri, reprezentand muntii si marea. Gradini chinezeAceste simboluri specific gradinii chinezesti vor disparea incetul cu incetul in timpul dinastiei Ming  (1368-1644) si cea Qing (1644-1912), lasand loc expresiilor artistice: cea a puterii in gradinile imperiale, a reusitei in gradinile negustorimii burgheze si cea a intelepciunii in gradinile monahale.

Ca idee, gradina,  este importata in Japonia in sec al VI-lea, unde se dezvolta nenumarate variante de gradinii, influentate de diferitele principii filosofice. In general, aceste gradini sunt construite in jurul unui bazin central, simbol al raurilor, iar rocile dispuse ici si colo sunt reprezentari miniaturale ale vailor si muntilor. Rafinamentul specific gradinilor japoneze este pus in evidenta de arta bonzailor si de simplitatea gradinilor formate doar din nisip si cateva pietre, aceasta simplitate avand rolul de a aminti micimea omului in Univers.

La greci, conceptia de gradina devine importanta odata cu creearea primei clasificari a elementelor vegetale de catre Teofrast (372 i.Hr. – 288 I i.Hr.). Deasemenea, grecii descopera principiul perspectivei, folosit la inceput la decorarea scenelor de teatru, iar ulterior la amenajarea gradinilorGradini grecia antica Imperiul Roman preia aceleasi tehnici ale efectului optic, decorand somptuoasele vile cu gradini imense; sunt construite grote, statui, fantani, cascade, scopul fiind de a reprezenta maretia Romei cuceritoare. Dar, asemenea celorlalte mari imperii ale istoriei, Roma isi pierde maretia, si timp de cateva secole, gradinile isi pierd si ele splendoarea din trecut.

In Occident, diferitele invazii si luptele pentru aparare, dau forma unor constructii austere, asa numitele fortarete. Ideea de estetic si frumos dispar, lasand locul sigurantei si supravietuirii. Dar odata cu aparitia asa zisei „dragoste de curte” in sec al XI-lea, amenajarea gradinilor isi recapata importanta. Locul cel mai propice declaratiilor de dragoste este gradina, unde indragostitii se regasesc pentru a schimba cuvinte dulci, pentru a asculta trubadurii sau doar pentru a se odihni. Gradina medievala este formata in general de un gard natural exterior (arini si maracini), de un gard interior, de mici gradini patrate si de o pajiste inflorita.

Englezii vor fi primii care amenajeaza gradini cu gazon, unde instaleaza leagane din lemn si foisoare acoperite de iedera si vita de vie. Gradini victorieneArta gradinii cunoaste o adevarata revolutie odata cu creearea renumitelor labirinturi verzi numite si „Dedalus”. In perioada Renasterii, vila de Medicis din Fiesole (1450) este un exemplu de maretie prin structura specifica in terase, forma geometrica si vederea panoramica. Sub influenta italienilor, gradina devine un spatiu unde elementele sunt distribuite in functie de o schema geometrica. Gradina redevine un simbol al puterii si al gloriei oamenilor, ca si in timpul Romei antice.Gradini victoriene 2

Cu cat terenul este mai dificil de amenajat cu atat rezultatul este impresionant: tehnici sofisticate de aprovizionare cu apa, jocuri de lumini,etc. Un exemplu de imblanzire a naturii sunt gradinile de la Versailles, proiectat de Andre Le Notre, care vor deveni un model in Europa pana in sec al XX-lea.

Astazi, gradina nu mai este o creatie rezervata doar celor bogati. Orice proprietar al unui teren poate amenaja o mica gradina; scopul gradinii de azi este relaxarea si confortul propriu, astfel incat statuile impunatoare, fantanile gigantice si aleile interminabile au disparut cu desavarsire din spatiul gradinii. Amenajarile peisagistice din prezent au un aspect intim dat si de dimensiunile mici ale gradinilor, de mobilierul confortabil, de foisoarele cu plante agatatoare, de stancariile in cascada sau de piscina azurie.

Gradina de azi este aceea in care ne simtim bine, un mic paradis intim, unde traim momente de fericire in familie sau intre prieteni.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum