Amenajare gradini japoneze
Daca iubiti originalitatea si sunteti inclinati spre spiritualitate si simbolism alegeti sa va amenajati o gradina sau un colt de gradina in stil japonez unde sa va retrageti in liniste si sa va incarcati cu energii pozitive.
Cateva cuvinte despre gradinile japoneze.
Cand ne gandim la o gradina japoneza ne referim la simbol; principiul de baza este armonia care se creaza prin elemente-simboluri: apa, pietrele, lampioanele, plantele.
Aceste elemente permit privitorului sa “citeasca” gradina, sa o decripteze dupa propria sensibilitate.
Cel mai cunoscut stil de gradina japoneza este gradina arida. Aici nimic nu este la intamplare, nimic nu este neglijat, totul este gandit dupa reguli bine stabilite, plasarea pietrelor si dispunerea arbustilor, prezenta apei si plasarea lampilor
Apa evoca viata, este simbolul nasterii, a reinnoirii. In gradina arida apa este prezenta simbolic sub forma nisipului si a pietrisului. Se evita ca zona de apa sa aiba o forma regulata pentru a nu incalca principiul naturalului din filosofia zen.
Pietrele sunt omniprezente, atat in gradinile aride in care sunt insotite de nisip, roci si pietris, cat si in gradina ceaiului. Predomina pietrele vulcanice si granitul, ele sunt apreciate datorita formei, culorii si texturii.
Vegetatia marcheaza trecerea anotimpurilor. Primavara, cu arbustii infloriti, corespunde nasterii si tineretii, vara reprezinta viata adulta prin arborii si arbustii cu frunze caduce. Toamna este anotimpul frunzelor ruginii, ei ii corespunde batranetea, varsta intelepciunii. In sfarsit, iarna, cu arborii si arbustii persistenti, simbolizeaza nemurirea.
Florile sunt foarte putin permise in gradinile japoneze. In schimb, sunt aproape omniprezente: muschiul, pinul, bambusul, rododendronul, artarul si ciresii decorativi.
Contact
S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad