In ultimii ani a crescut interesul pentru plante ornamentale mai putin intalnite la noi cum ar fi ierburile decorative. Acest interes se explica prin varietatea formelor si diversitatea culorilor, prin frumusetea estivala a acestor plante. Firmele care lucreaza in domeniul amenajarilor de gradini si pasionatii de gradinarit folosesc din ce in ce mai des ierburile ornamentale.Sunt plante putin pretentioase, nu necesita o intretinere deosebita, au o rezistenta mare la seceta si la daunatori, rezista bine la frig, tolereaza -15 – 20 grade. Cele mai multe dintre ele prefera soarele sau semiumbra, la umbra foliajul va deveni mai putin decorativ si plantele mai putin viguroase.
Sunt doua tipuri de ierburi ornamentale, cu frunze cazatoare si cu frunze vesnic verzi. De la varietatile joase de circa cativa cm pana la cele inalte, de aprope doi metri, ele pot decora gradina in grupuri, in stancarii, in borduri, in aranjamente florale, izolat sau in ghivece sau jardiniere.
De exemplu ierburile de talie mica sunt de efect intr-o stancarie, in grupuri combinate cu diverse flori sau conifere pitice, in covoare florale sau sub forma de borduri. Un exemplu poate fi Ophiopogon planiscapus Nigrescens, o planta de talie joasa, cu frunze persistente de culoare neagra (culoare foarte putin intalnita in lumea vegetala) cu flori mici de culoare roz; se potriveste foarte bine cu plante perene de culoare gri cum ar fi Stachys byzantina sau cu alte ierburi: Festuca glauca, Acorus gramineus sau Carex oshimensis ‘Evergold’.
Cele cu frunze persistente decoreaza gradina in tot timpul anului, iar din vara pana spre sfarsitul toamnei frunzisul isi intensifica culoarea, un exemplu este Imperata cilindrica ‘Red baron’, o iarba cu frunzele asemanatoare cu o sulita care vara devin rosii si ofera un decor spectaculos mai ales daca sunt plantate in grupuri mai multe plante. Aceasta planta creste in orice tip de sol, drajoneaza puternic, astfel ca plantarea a trei-patru exemplare pe o suprafrata de doi –trei metri, va duce la acoperirea intregii suprafete in doi ani .
Ierburile ornamentale, mai ales cele de marime mijlocie, dau un aer jucaus gradinii, o senzatie de libertate, de vacanta.
Vara ierburile ornamentale cele mai decorative sunt cele care infloresc, inflorescenta lor sub forma unui spic de diferite forme si culori da un aspect spectaculos gradinii. Din aceasta categorie amintim Miscanthus sinensis, Pennisetum alopecuroides, Panicum virgatum; ele se planteaza izolat sau in grupuri, in combinatie cu plante perene sau anuale. Aceste specii raman decorative si peste iarna, mai ales daca sunt in grupuri; in luna februarie sau martie trebuie taiate aproape de nivelul solului.
Plantarea si intretinerea ierburilor decorative
Plantarea se va face intr-un sol fertil, intr-o zona insorita, la distanta de alte plante pentru ca ierburile, mai ales cele de talie mijlocie si mare, cresc destul de repede. Udatul este important, se va face frecvent in primul an de la plantare si in perioada secetoasa a anului. Dupa ce s-au fixat in sol ierburile sunt rezistente la lipsa apei. Daca solul e fertil nu au nevoie de ingrasamant in plus, dar un aport de fertilizant o data pe an le face bine.
Primavara, la inceputul lunii martie se vor tunde ierburile care s-au uscat peste iarna, unele dau mai tarziu in vegetatie, adica in a doua jumatate a lunii aprilie, deci nu va ingrijorati daca vedeti pamantul gol. La ierburile cu frunze vesnic verzi, carex, ophiopogon, festuca, cortaderia se vor curata plantele de frunzele bolnave sau uscate.
Inmultirea ierburilor se face prin seminte sau prin divizarea tufei. Operatiunea de divizare se face primavara, in martie-aprilie, se scoate intreaga tufa din pamant, se sectioneza (operatiune destul de dificila la miscanthus pentru ca are radacinile foarte ramificate) si se replanteaza in locul dorit.
sursa foto: bhg.com