Pentru o identificare mai buna, facem o impartire a spatiilor de pe langa casa in tipuri de curti, ele fiind catalogate in functie de asezare, forma sau dimensiune.
Desi multi nu se gandesc la acest lucru, proiectarea gradinii ar trebui facuta in paralel cu constructia casei pentru ca aceasta sa aduca beneficii din toate punctele de vedere.
De cele mai multe ori, proprietarul incepe sa-si faca planuri pentru amenajarea gradinii doar dupa terminarea imobilului. Dar astfel va avea doar un spatiu fix pe care sa se lucreze si propunerea poate veni doar pe spatiul respectiv.
Astfel vom avea una din urmatoarele tipuri de curti:
- Curtea din fata casei
- Curtea din spatele casei
- Curte interioara
- Curte ingusta
- Curte cu dimensiuni reduse
- Curte de dimensiuni mari
- Curte in panta
Daca iesim acum in gradina noastra, in mod sigur o vom putea pune intr-una din aceste categorii. Sa vedem in detaliu fiecare tip de curte si gradina si cum putem sa le amenajam cu succes.
Curtea din fata casei
Curtea din fata casei este ca o vitrina, de multe ori este chiar tratata ca atare. Cele mai multe case sunt construite la o distanta de 3-4 m de strada iar pe aceasta suprafata este amenajata o mica gradina cu flori sau cu plante decorative pe care trecatorii o vor aprecia in mod sigur.
Este destul de greu sa transformi acest spatiu intr-un loc intim, ceea ce ar trebui sa ofere orice gradina amenajata, unde sa poti citi in liniste o carte sau sa stai singur cu gandurile tale.
Cea mai mare problema cu acest tip de curte este exact aceasta lipsa de intimitate, oricine trece pe strada va vedea ce faceti si nu veti fi feriti nici de zgomotele strazii.
Acest spatiu il puteti pastra pentru o gradina mica, colorata care sa aduca valoare casei din punct de vedere estetic.
Curtea din spatele casei
Curtea din spatele casei este spatiul pe care fiecare si-l doreste un loc mare si ferit de vazul lumii, unde ne putem odihni dupa o zi de munca istovitoare.
Este spatiul unde puteti face orice vreti, de la un loc de relaxare cu mobilier de gradina pana la o gradina amenajata cu un iaz sau cascada.
Avantajul mare pe care il are curtea din spatele casei este tocmai posibilitatea de a crea un spatiu intim, locul unde ne putem desfasura asa cum vrem noi. Acest loc de cele mai multe ori este amenajat pentru spatiu de socializare unde se pot tine intalniri cu prietenii.
Deseori in acest spatiu se cladesc terase moderne, locuri cu focuri decorative, cu pavaje, dale de piatra inconjurate de gazon si o gradina cu plante decorative care ne incanta.
Curtea interioara
Acest tip de spatiu nu este foarte frecvent insa este cu atat mai valoros. Numim curte interioara orice spatiu inconjurat de constructii unde nu exista acces pentru oricine.
Acest spatiu de multe ori este utilizat ca si o camera in aer liber, echipata cu mobilier de gradina si infrumusetata cu plante decorative.
Curtea ingusta
Acest tip de curte se creeaza cand spatiul casei este relativ mic si se formeaza o fisie ingusta langa alee, care de multe ori ramane fara utilitate.
Acest spatiu poate fi valorificat pe verticala, utilizand gard viu, plante agatatoare pe diverse structuri sau plantand arbusti care sa acopere peretele.
Curtea sau gradina mica
Curtea sau gradina mica nu iti ofera multe posibilitati, de multe ori trebuie sa alegi intre o gradina utila sau o gradina decorativa.
In cazul in care alegem o gradina utila, aceasta va fi pavata si mobilata ca si un loc de socializare si unde spatiul permite se pot crea structuri pe verticala pe care pot fi puse plante decorative in ghiveci.
In cazul in care alegem sa avem o gradina decorativa, vom avea putin spatiu de desfasurare pe orizontala, pentru plante decorative si arbusti. Ca element de atractie se poate construi o cascada de dimensiuni mici sau o fantana arteziana.
Curtea de dimensiune mare
Cand aveti o curte de dimensiune mare, ati scapat de grija spatiului. Aveti loc atat pentru plante decorative si arbusti, spatiu suficient pentru gazon dar si loc pentru elemente de atractie, iazuri, cascade sau stancarii.
Intr-un colt se poate amenaja chiar si spatiul de socializare, de la ceva simplu pana la o terasa cu mobila de gradina.
Nici nu trebuie acoperita toata suprafata gradinii cu diferite plante decorative pentru ca aceasta sa arata bine. O gradina arata bine si este armonioasa daca exista si spatii goale unde ochii nostri se pot odihni.
In amenajari gradini pentru a scoate in evidenta elementele de atractie, se utilizeaza spatii largi de gazon in jurul acestora. Spatiul larg de gazon lasa sa iasa in evidenta elementele de atractie ale gradinii si este usor de intretinut.
Curtea si gradina in panta
Curtea daca este in panta poate arata destul de dezamgitor si nu este foarte usor de transformat intr-un spatiu armonios doar daca se lucreaza putin la structura ei.
Recomandarea tuturor peisagistilor este ca la gradinile de acest tip sa se faca terasarea terenului. Aceasta e metoda prin care se poate remedia aspectul din punct de vedere vizual. Terasarea ofera posibilitatea arhitectului peisagist sa se joace cu elemente verticale si orizontale existente in curtea respectiva.
Jocul treptelor si al teraselor poate fi imbogatit cu texturile plantelor decorative si chiar si cu o cascada in miniatura care leaga aceste niveluri.