Tipurile de gradini amenajate

Tipurile de gradini amenajate

Tipurile de gradini amenajate au caracteristici bine definite si cunoscandu-le ne pot da o directie in care sa mergem cand incepem sa ne amenajam gradina. Daca dorim sa avem o gradina armonioasa, cu elemente care sa fie in legatura perfecta unele cu altele atunci e bine sa studiem tipurile de gradini existente deja.

Astfel vom avea si noi o gradina inchegata, bazata pe niste principii deja verificate si stabilite in ani de amenajari si adaptari in domeniul peisagisticii universale.

Sigur ca putem face gradini si din obiecte frumoase, fara nimic comun intre ele, folosind o multime de idei adunate din diverse stiluri. Dar pentru a avea o gradina care se respecta, imaginea de ansamblu data de niste repere estetice, este foarte importanta.

Tipurile de gradini amenajate

O gradina reusita se construieste constient, tinand seama de sfaturile unui arhitect peisagist sau urmand niste repere clare date de tipurile de gradini existente deja in cultura gradinaritului mondial.

Sa vedem cateva din tipurile de gradini amenajate pe care le cunoastem in zilele noastre:

  • Gradina rustica
  • Gradina minimalista
  • Gradina salbatica
  • Gradina englezeasca
  • Gradina frantuzeasca
  • Gradina mediteraneana
  • Gradina japoneza

Toate aceste gradini au o constructie aparte, elemente si plante decorative caracteristice pe care daca le cunoastem le putem utiliza cu succes in amenajarea gradinii noastre.

Gradina rustica

Caracteristicile acestui tip de gradina sunt materialele naturale, decoratiunile traditionale cum ar fi stergarele, ulcioarele, rotile, roabele, carutele. Mobilierul din lemn este de baza in decorul rustic.

Florile potrivite in astfel de gradini sunt zambilele, hortensiile, trandafirii, margaretele, petuniile, galbenelele, lalelele, liliacul, muscatele, galbenelele. O gradina de legume poate da o nota de originalitate gradinii rustice.

Gradina minimalista

Elementele de baza ale acestui tip de gradina sunt piatra, gazonul, spatiul deschis, vegetatia putin colorata, dominand verdele fara flori. Varietatea texturilor este un alt aspect important in gradina minimalista pentru ca da senzatia de gradina moderna care se intretine usor.

Aici avem mult spatiu liber, amenajari ordonate si aerisite. Este alegerea ideala pentru cei care nu-si doresc gradini foarte bogate ce necesita multa intretinere. Gazonul si gardul viu sunt cele care trebuie privite cu multa atentie in gradinile minimaliste.

Gradina salbatica

Salbatic nu inseamna neingrijit pentru ca si o gradina salbatica trebuie planificata si organizata. Aleile, plantele si in general toata gradina vor fi gandite si construite cu grija. In loc de alei din beton, se prefera cele din lespezi de piatra, fara borduri sau chiar aleile din pietris sau pamant.

Brandusele, ghioceii, narcisele, margaretele, iedera sunt cateva din plantele intalnite in astfel de gradini. Aici nu avem gazon ci iarba presarata cu diverse flori de camp. Si gradina salbatica e ingrijita, plantelor li se ofera si aici, lumina, caldura, apa si spatiu.

amenajare gradina salbatica

amenajare gradina salbatica

Gradina englezeasca

Este o gradina semi salbatica, un loc romantic bine gandit si armonios. Caracteristic acestor gradini este faimosul gazon englezesc care in combinatie cu plantele decorative creaza un loc plina de poveste.

Nu lipsesc nici arbustii si florile perene, viu colorate. Astfel in gradina englezeasca aflam plante precum salvia, nalba, levantica si plante aromatice. Acest tip de gradina merge foarte bine in compensare pe langa cladirile  sau elementele arhitecturale rustice.

Gradina frantuzeasca

Stilul de gradina frantuzeasca este simetric si cu o geometrie bine definita. In gradina frantuzeasca totul este foarte strict proiectat si necesita multa ingrijire. pentru a pastra forma. Plantele nu sunt lasate sa creasca libere, sunt plantate in asa fel incat sa poata fi tunse in forma dorita.

Sunt construite in jurul unor element de atractie, o fantana arteziana, ochiuri de apa, toate foarte bine structurate si aranjate.

Gradina mediteraneana

Gradina mediteraneana trebuie sa pastreze stilul viu colorat, cu plante specifice, avand caracteristici mediteraneene, ceea ce in zonele reci din tara noastra este aproape imposibil. Daca totusi ne hotaram sa construim o gradina in stil mediteranean, se recomanda ca arbustii si plantele decorative sa fie plantate in ghivece si mutate intr-un loc cald pe perioada iernii.

La amenajarea unei gradini mediteraneene deseori vin in combinatie diverse elemente arhitecturale, mozaic colorat, ziduri descoperite, ghivece si amfore decorative. Toate acestea creeaza impreuna cu plantele specifice un aer mediteranean. Plantele intalnite aici sunt rozmarinul, yucca, busuiocul, oregano, menta, rodia, cimbrul, agavele, iar ca si arbusti gasim oleandrul, citricele si maslinul.

Gradina Japoneza

Stilul de gradina japoneza oarecum difera ca si mentalitate de stilurile traditionale fiind incarcata de simboluri si intelesuri ascunse. Amenajarea gradinii japoneze este considerata combinatia dintre arta si spiritualitate, fiecare element fiind impregnat cu simboluri ce au rolul sa calauzeasca vizitatorul intr-o lume a armoniei si a intelegerii.

amenajare gradina japoneza

amenajare gradina japoneza

Gradina japoneza de la noi este oarecum diferita de cele originale, sunt pastrate elementele caracteristice si plantele specifice dar le lipseste caracterul spiritual si simbolic. Cu toate acestea, cu doar cateva elemente decorative specifice, va puteti transforma gradina intr-o gradina japoneza.

Elementele specifice gradinilor japoneze sunt apa, plantele si pietrele simbolizand viata, natura si pacea. Combinand aceste trei elemente se creeaza un spatiu relaxant si armonios.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum