Rolul gazonului in amenajarea unei gradini

Rolul gazonului in amenajarea unei gradini

Amenajarea unei gradini sau restaurarea uneia vechi poate reprezenta o provocare pentru o persoana care nu detine cunostintele necesare, dar care isi doreste o oaza de relaxare. Gazonul, joaca un rol primordial in amenajarea unei gradini reusite. De ce? Pentru ca orice floare plantata sau orice element de decoratiune arata mult mai bine pe covorul verde de gazon.
Intrebarea este cum reusim sa avem un gazon perfect? In primul rand gazonul se alege in functie de conditiile de mediu existente in zona in care locuiti. De asemenea este foarte important ca pamantul pe care se va planta gazonul sa contina o cantitate mai mare de humus.

Daca nu stiati, exista mai multe tipuri de gazon. Acestea se aleg in functie de cantitatea de precipitatii cazuta, astfel incat dumneavoastra veti alege cel mai potrivit soi: fie pentru zone umbroase, fie pentru zone secetoase sau insorite.

Plantarea gazonului

Inainte de a planta gazonul in gradina dumneavoastra, asigurati-va ca toate buruienile au fost indepartate, iar pamantul a fost nivelat si aerat. Nu uitati ca fertilizarea pamantului inainte de a fi imbracat in gazon, reprezinta o necesitate.

De asemenea daca va doriti o mocheta verde in gradina, inainte de a amplasa rulourile de gazon udati pamantul timp de aproximativ doua saptamani. Nu in ultimul rand, supravegheati nivelul umiditatii pana ce iarba ajunge la o inaltime optima.

Dupa ce va asigurati ca gazonul a fost plantat corespunzator, fertilizati zona odata pe luna si nu udati in exces, intrucat apa in exces favorizeaza dezvoltarea buruienilor. Ca ingrasamant, cel mai recomandat este azotatul de amoniu.

Este bine de stiut ca cea mai buna perioada de insamantare a gazonului este tomana, atunci cand pamantul este umed insa este destul de cald pentru ca mocheta verde sa se poata dezvolta si mentine pentru o perioada mai indelungata de timp.

Aceasta operatiune se poate realiza si primavara dar sunt necesare cantitati mai mari de ingrasamant si apa. Pentru a avea o acoperire densa, la 100 de metri patrati sunt necesare 3-4 kilograme de samanta. Operatiunea de semanat se face in doua reprize, dupa care se grebleaza usor pentru a fi asigurata incorporarea semintelor in sol.

Intretinerea gazonului

Tunderea gazonului se face regulat, de preferat la interval de 10-15 zile. Cand tundeti gazonul este preferat ca acesta sa nu fie umed. Totodata, este indicat sa utilizati o masina de tuns care sa aiba cutitele foarte bine ascutite, astfel incat iarba sa nu fie rupta.

Fie ca alegeti dumneavoastra sa insamantati gazonul, fie ca alegeti rulourile, asigurati-va ca primul pas in amenajarea sau restaurarea unei gradini este amplasarea unui gazon de calitate care va pune in evidenta florile sau decoratiunile alese ulterior.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum