toamna anotimpul ideal sa amenajam gradina

Cand este oportun sa amenajam gradina?

Daca ne-am hotarat sa ne amenajam gradina este important sa alegem anotimpul cu cele mai multe beneficii. Majoritatea tind sa aleaga primavara pentru a beneficia tot anul de o gradina aranjata pe toata perioada anului. Un alt motiv pentru care proprietarii de gradini aleg sa inceapa amenajarea gradinii primavara este dorinta de reinnoire pe care o aduce primavara dupa iarna mohorata.

Cu toate acestea este important sa stim ca din punct de vedere profesional cea mai buna perioada pentru amenajarea gradinii este toamna. Sunt multe motive pentru care este bine sa amenajam gradina toamna si sa nu asteptam pana primavara.

De ce sa amenajam gradina toamna?

Primul motiv pentru care ar trebui sa alegem toamna pentru amenajarea gradinii este temperatura scazuta si mai multa umezeala ceea ce asigura plantelor conditii fiziologice mai bune. Nu numai ploaia ci si roua de dimineata contribuie la hidratarea mai buna a plantelor ceea ce favorizeaza dezvoltarea acestora.

Nici soarele nu are aceeasi putere de incalzire deci si vaporizarea plantelor este redusa, astfel se poate asigura mai multa energie pentru dezvoltarea de radacini puternice. Tocmai din acest motiv,  plantarile de toamna au mai multa vitalitate, plantele nu se usuca asa de repede.

Cu alte cuvinte exista unele plante pe care merita sa le plantam toamna iar altele care e obligatoriu sa fie plantate toamna. Daca dorim sa plantam arbori sau arbusti trebuie neaparat sa tinem cont de acest aspect.

Cand trebuie sa plantam gazonul ?

Gazonul la plantare are nevoie de hidratare foarte buna, de aceea cea mai buna perioada pentru plantarea gazonului este toamna. Este adevarat, gazonul poate fi plantat in orice perioada a anului mai ales daca avem sistem de irigatii care asigura hidratarea suficienta a acestuia.

Daca gazonul se planteaza toamna, acesta se prinde mai usor si se dezvolta mult mai bine decat in celelalte perioade ale anului. Trebuie sa tinem cont ca plantarea gazonului poate fi facuta pana la temperatura de 5 grade Celsius.

Sezonul de toamna in amenajari gradini incepe la sfarsitul anului si se termina odata cu aparitia gerurilor cand deja nu se mai poate continua aceasta activitate. Muncile din gradina insa nu s-au terminat, mai este mult de lucru la intretinerea zonei verzi, o munca de curatare si pregatire a solului pentru anul viitor.

Muncile importante in gradinaritul de toamna

Muncile de intretinere generala, toamna

 • Taierea de lastari morti si curatarea plantelor
 • Amenajarea paturilor de gradina pentru primavara
 • Pentru imbunatatirea solului, toamna este cea mai buna perioada
 • Pregatirea gradinii pentru toamna, curatarea gradinii, punerea plantelor la iernat, adunarea sistemului de irigare ca sa nu inghete etc.

Intretinerea gazonului:

 • Cum am specificat mai sus gazonul poate fi plantat cu mare eficienta toamna.
 • Daca avem deja gazon este bine ca si toamna sa-i facem aerisirea. Intretinerea gazonului este importanta pentru sanatatea acestuia.
 • Sa continuam sa-l tundem pana tine perioada de crestere a acestuia dar sa lasam firele putin mai lungi decat in celelalte perioade ale anului.
 • Este foarte importanta curatarea de frunze si de alte resturi organice prin greblare
 • Inainte de iarna este de recomandat sa punem ingrasamant

Tratarea copacilor și arbuștilor:

 • Inceputul de toamna este cea mai buna perioada de plantare a copacilor si arbustilor, mai ales a plantelor perene.
 • Tot in aceasta perioada se aranjeaza forma arbustilor daca este necesar

Plante perene

 • Frunzele ferigilor trebuie taiate
 • Plantele perene de dimensiuni mari trebuie scoase si impartite
 • La plantele cu bulbi este important ca bulbii sa fie scosi si pusi la iernat, primavara se planteaza la locul lor, in gradina.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Call Now ButtonSuna Acum