Proiectarea gradinilor in functie de pozitionarea lor

La proiectarea si amenajarea gradinilor se tine cont de forma si orientarea acesteia catre soare, de umiditatea solului si de posibilitatile de drenare ale acesteia. Rar putem intalni gradini intinse pe suprafete plane bine luminate de soare, o astfel de gradina poate fi un rai pentru un gradinar priceput. De cele mai multe ori arhitectura naturala a gradinii vine cu anumite limitari cum ar fi orientarea, gradina in panta sau pamantul mlastinos.

Sa incepem cu inceputul si sa explicam ce inseamna acest lucru. Gradinile orientate catre nord sunt ocolite de razele soarelui in marea parte a zilei, de aceea la alegerea plantelor trebuie sa tinem cont de acest aspect. Deoarece este un spatiu cu foarte multa umbra trebuie sa avem grija ca apa sa se poate dreana bine ca in cazul unor ploi abundente solul sa nu ramana imbibat cu apa prea mult timp si sa dauneze plantelor.

Cu toate ca apa este datatoare de viata si fara ea plantele nu pot trai, in cazul in care solul ramane o perioada lunga imbibat cu apa, radacinile acestora pot putrezi. Exista foarte multe tipuri de plante care se dezvolta foarte bine si in umbra si nu necesita foarte multa lumina, altor plante le este chiar recomandat sa fie plantate in locuri cu umbra, pentru o dezvoltare mai buna.

Chiar si gradinile orientate spre sud pot avea o mica problema, razele soarelui bat asupra gradinii tocmai in perioada cea mai calda a zilei de aceea plantele au nevoie de o ingrijire permanenta si o hidratare suficienta pentru a nu suferi din cauza caldurii. O tehnica eficienta pentru a pastra umiditatea solului este sa punem mulci in jurul radacinilor, acestia nu vor lasa apa sa se evapore asa de repede astfel asigurand o hidratare mult mai buna a plantelor.

Un alt aspect de care trebuie sa tinem cont este vantul. Unele gradini, mai ales cele construite pe dealuri orientate spre vest pot fi expuse la vant puternic, iar acest lucru poate dauna plantelor alese pentru decorarea gradinii. Nu trebuie sa mergem mai departe, ajunge daca luam exemplul naturii, sa vedem ce tipuri de plante traiesc in muntii batuti de vanturi si vom stii ce plante sa alegem pentru gradina noastra.

Plantele alese pentru gradinile batute de vanturi sunt de statura mica, scunde, pitici si robuste care rezista la astfel de conditii de mediu.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum