primavara in gradina

Sezonul de primavara in gradina

Dupa lunga perioada de iarna in care gradinile si gradinarii s-au bucurat de o binemeritata vacanta, a sosit din nou primavara si o data cu ea si muncile in gradina. Pentru a avea eficienta maxima in sezonul de primavara, trebuie sa ne facem un plan de bataie foarte bun si sa ne apucam de treaba.

primavara-in-gradina

Sunt cativa pasi importanti de care trebuie sa tinem seama in munca noastra de primavara, in gradina.

  1. Proiectarea. Inainte de a ne pune pe treaba, ar fi foarte bine daca ne-am scrie intr-un caiet cum am dori sa ne arate gradina anul acesta, putem sa si desenam cateva schite daca ne face placere o astfel de formulare. In acelasi caiet ne putem nota ce fel de activitati vom practica in acest an in gradina, cand anume le vom face, ce fel de flori e nevoie sa cumparam pentru a reintregi sau chiar reimprospata gama de plante detinuta anul trecut. Daca ne facem planul cum trebuie, munca de primavara in gradina nu va fi o corvoada ci de fiecare data o surpriza placuta cand vom incheia cate-o activitate.
  2. Tratarea pamantului cu ingrasaminte. Daca toamna am uitat sa hranim pamantul din  gradina, atunci nu e indicat sa imprastiem acum primavara, ingrasamant natural de la animalele din grajd pentru ca nu se va descompune eficient si va si arde florile proaspat plantate. E mai bine sa aerisim pamantul sapandu-l si eliberandu-l de buruieni iar apoi sa intindem peste el o cantitate considerabila de compost, pregatindu-l astfel pentru insamantare.
  3. Sa trezim la viata iarba din gradina. Daca dorim ca vara sa avem o pajiste frumoasa si sanatoasa, trebuie sa incepem de pe acum s-o curatam si s-o aerisim, punand in pamant si un ingrasamant specific nevoilor ierbii din gradina. Daca iarba s-a rarit de vara trecuta si trebuie umplute golurile aparute, putem face insamantarea de pe la sfarsitul lunii aprilie cand afara e mai cald si ploua indeajuns de mult pentru intarirea semintelor imprastiate.
  4. Reinvierea trandafirilor si a altor plante perene. Pe la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie putem deszveli trandafirii si acelasi lucru il putem face si cu celalalte plante perene. Crengutele lovite sau uscate e bine sa le indepartam acum. Tot in aceasta perioada, in zilele fara inghet, e indicat sa toaletam tufele si pomii fructiferi. Inainte de a folosi uneltele de taiat e bine sa le dezinfectam pentru a preveni eventualele imbolnaviri ale plantelor. Sa nu uitam sa tratam ranile dupa taierea crengutelor.
  5. Insamantarea si plantarea. Cei care au solarii se pot apuca de insamantare si pot cumpara primele plante. Atata timp cat noaptea, afara e frig, n-are rost sa cumparam plantute pentru ca vor ingheta, doar cele tinute in zone incalzite vor rezista si se vor dezvolta frumos. Semintele din pamant trebuie sa le tinem in umezeala constanta pana apar plantutele din ele. Daca le-am pus in ghiveci putem acoperi ghiveciul cu un vas din sticla ce va pastra umezeala mai mult timp.  Pentru toate activitatile din gradina, specifice primaverii, merita sa cerem sfatul specialistilor in amenajari gradini ca sa ne putem construi spatii cat mai sanatoase si placute.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum