intrebari esentiale pentru proiectarea gradinii

Intrebari esentiale in proiectarea gradinii

intrebari esentiale pentru proiectarea gradinii

Inainte de a incepe proiectarea gradinii trebuie sa ne punem cateva intrebari esentiale pentru a ne face o imagine clara despre gradina noastra viitoare.

Cat timp vom avea pentru intretinerea gradinii, pentru sapat, udat, plivit si alte activitati specifice?

Trebuie sa stim ca pentru a avea o gradina frumoasa e bine sa muncim in ea zilnic, s-o udam, s-o sapam si s-o curatam de buruieni. Daca noi nu avem timp pentru aceste activitati atunci putem plati pe cineva priceput sa le faca in locul nostru.

Ce suma de bani ne putem permite sa folosim pentru transformarea gradinii noastre?

Banii sunt foarte importanti in orice domeniu i-am folosi, la fel e si in cazul amenajarii gradinii noastre. Si aici e indicat sa stim cati bani putem investi pentru ca sa si putem incheia ceea ce ne-am propus sa facem si sa nu ramanem cu unele idei doar pe hartie. Daca ne facem un buget corect atunci nu vom avea surprize pe parcursul derularii actiunii de construire si amenajare a gradinii.

Ce fel de constructii dorim sa avem in spatiul nostru verde?

Unii isi doresc fantani arteziene sau terase suspendate, altii loc de joaca pentru copii si pentru picnicuri in familie. Poate ne incanta un mic lac in mijlocul gradinii sau chiar un parau pe undeva. Multi isi doresc aranjamente din pietre si diverse obiecte artizanale, romanesti sau orientale.

Ce stil de gradina ne dorim?

Poate vrem o gradina formala, riguroasa, cu gard viu in diferite forme, alei perfect simetrice si fantani cu statui. Sau o gradina informala, nepretentioasa care tinde sa devina o gradina salbatica. Mai exista si combinatia dintre cele doua mai sus amintite, gradina mixta in care intalnim elemente formale si informale intr-o armonie dorita.

Care este momentul din zi cand ne vom putea bucura de beneficiile gradinii?

Acest aspect e important pentru ca s-ar putea sa aranjam gradina in asa fel incat razele soarelui sa cada placut peste zona de relaxare in care vom avea masuta si fotoliile. Putem aranja un loc special din care noaptea sa se vada cel mai bine cerul instelat. Si exemplele ar putea continua.

Care este anotimpul nostru preferat, floarea preferata si culoarea preferata?

Florile in culorile noastre preferate se vor regasi in gradina, in anotimpul nostru drag. De aceea e bine sa stim din timp cand si unde sa le amplasam si care anume sunt acelea. Daca vom consulta un arhitect peisagist, vom merge la sigur cu amenajarea zonei in anotimpul nostru preferat.

Ce functie va indeplini gradina noastra?

O gradina poate fi proiectata si construita pentru relaxare sau pentru joaca, primire de musafiri, picnicuri sau chiar pentru a deveni in timp o veritabila gradina botanica. Dar putem sa ne amenajam gradina astfel incat sa fie cate putin din fiecare functie amintita si astfel ii putem multumi pe toti membri familiei noastre.

Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile importante pe care sa ni le punem inainte de a incepe proiectarea, construirea sau reinnoirea gradinii noastre. Toate acestea sunt importante pentru ca o gradina poate fi cea mai frumoasa si cea mai bine intretinuta dar n-are valoare daca proprietarii nu se bucura de ea, nu sunt incantati de ea si nu ii observa frumusetea tocmai pentru ca nu e construita asa cum si-au dorit ei.

De aceea e bine sa stim daca vrem o gradina in stil dramatic incarcat de simboluri spatio-temporale sau poate una in stil exotic, putin salbatic dar totusi avand o tema anume in stransa legatura cu natura sau poate o gradina eleganta, imbinare de arta si rafinament. Ne putem alege daca dorim, un stil natural, lipsit de rigurozitate, cu o tema centrala data de exemplu de o fantana arteziana sau ne putem gandi la stilul formal, sculptural, cu jocuri de lumini si umbre, amintit deja mai sus si nu in ultimul rand putem avea in vedere stilul minimal mai degraba functional decat floral, un puzzle plin de simboluri legate de tema casei.

Daca tinem seama de aceste puncte de vedere si ne vom construi sau amenaja gradina in functie de raspunsurile la intrebarile de mai sus, atunci putem fi siguri ca vom obtine un spatiu verde perfect mulat pe gustul si stilul nostru si de care ne vom bucura la cel mai inalt nivel.

Contact

S.C.Kalon Garden S.R.L
Persoana de contact: Cristina Vlad

Sediu: Str. Traian Vuia, Nr 160, Cluj-Napoca
tel: 0743-174253,
email: kalongarden@yahoo.com
Meniu
Suna Acum